Vlag China

China: politie pakt activist op tijdens live interview

De Chinese politie heeft Sun Wenguang opgepakt. De emeritus-hoogleraar was midden in een live interview, toen de politie zijn huis binnendrong. Er kwam een abrupt einde aan het vraaggesprek en Sun werd meegevoerd. ‘Ik heb vrijheid van meningsuiting’ is het laatste wat hij tijdens de uitzending kon zeggen.

De 84-jarige activist liet zich in het verleden kritisch uit over het regeringsbeleid. Recent schreef hij een open brief waarin hij het economische beleid van president Xi Jinping afkeurde. Ook hekelde hij Xi voor het opheffen van de limiet aan het aantal termijnen voor een president. Hierdoor kan Xi China de rest van zijn leven blijven leiden.

Vrije meningsuiting

‘Als Sun alleen is wordt vastgehouden omdat hij gebruikmaakte van zijn recht op vrije meningsuiting, dan moet hij onmiddellijk en onvoorwaardelijk worden vrijgelaten’, zegt Patrick Poon, China-onderzoeker van Amnesty. ‘Het is verontrustend dat de politie critici elk moment en waar dan ook kan lastigvallen.’

Charta 08

Sun Wenguang was in 2008 een van de ondertekenaars van het manifest Charta 08, waarin voor meer democratie, de scheiding der machten en een nieuwe grondwet werd gepleit. Mensenrechtenverdediger en Nobelprijswinnaar Liu Xiaobo was een van de initiatiefnemers van Charta 08. Hij werd hiervoor tot 11 jaar gevangenisstraf veroordeeld. Vorig jaar overleed hij in gevangenschap.