China: Liu Xia is vrijgelaten

Liu Xia staat niet langer onder huisarrest en is op weg naar Duitsland. De weduwe van Nobelprijswinnaar Liu Xiaobo, die in gevangenschap overleed, werd sinds 2010 permanent in de gaten gehouden en had geen toegang tot telefoon of internet.

Nooit eerder werd een familielid van een Nobelprijswinnaar voor de Vrede zo zwaar gestraft. Liu Xia was door de behandeling van de Chinese autoriteiten ernstig depressief. ‘Ik heb niets meer om bang voor te zijn. Als ik niet weg kan, zal ik in mijn huis sterven. Doodgaan is nu makkelijker dan leven’, zei Liu Xia na het overlijden van haar man. En later, in april dit jaar, vertelde ze een vriend dat ze ‘bereid is te sterven’ onder huisarrest.

Zorgen om haar gezondheid

‘Het is prachtig nieuws dat Liu Xia vrij is en dat er een einde is gekomen aan haar vervolging en illegale detentie. Ze bleef haar man steunen tijdens zijn onterechte gevangenschap en zij werd eveneens wreed gestraft om haar het zwijgen op te leggen. Desondanks bleef ze de mensenrechten verdedigen. Maar acht jaar onwettig huisarrest heeft een zware tol geëist en haar gezondheid baart ons ernstige zorgen’, zegt Patrick Poon, Amnesty’s onderzoeker in China.

Nu moet ook een einde komen aan het lastigvallen van familieleden van Liu Xia die nog in China verblijven. Het zou uiterst hardvochtig zijn van de Chinese autoriteiten als zij haar familieleden gebruiken om extra druk op haar uit te oefenen om te voorkomen dat zij zich uitlaat over de mensenrechtensituatie in China.

Meer over dit onderwerp