Chili een stap dichterbij legaliseren abortus

De Chileense autoriteiten komen met een voorstel om abortus in bepaalde gevallen te legaliseren. Chili is een van de vijf Latijns-Amerikaanse landen waar een volledig verbod op abortus bestaat.

Abortus zou dan legaal zijn voor vrouwen die zwanger zijn geworden door een verkrachting, die in levensgevaar zijn door de zwangerschap of die een kind dragen dat niet levensvatbaar is. Chili kondigde deze hervormingen voor de Mensenrechtenraad aan naar aanleiding van de aanbevelingen uit de Universal Periodic Review van de Verenigde Naties.

Ondanks dat de hervormingen van het abortusbeleid in slechts drie gevallen van toepassing zijn, ziet Amnesty dit wel als een positieve stap in de juiste richting. Chili, de Dominicaanse Republiek, Nicaragua, Honduras en El Salvador zijn de enige landen in Latijns-Amerika waar een volledig verbod op abortus bestaat.

In mei 2014 kondigde de Chileense president Michelle Bachelet al aan dat de regering in debat zou gaan over aanpassingen aan de abortuswet. Naar verwachting zullen de hervormingen niet gemakkelijk verlopen. Vorige wetsvoorstellen werden telkens afgewezen door het Chileense Congres.