Canadees-Iraanse professor Homa Hoodfar vrijgelaten

Canadees-Iraanse professor Homa Hoodfar vrijgelaten

De Canadees-Iraanse professor Homa Hoodfar is op maandag 27 september vrijgelaten uit de Evin-gevangenis in de Iraanse hoodfstad Teheran. Amnesty beschouwde haar als een gewetensgevangene en voerde actie voor haar.

Op 6 juni 2016 werd de gepensioneerde professor in de antropologie opgepakt. Sindsdien zat ze in eenzame opsluiting vanwege verzonnen aanklachten; ze zou een bedreiging vormen voor de nationale veiligheid.

Haar vrijlating komt op dezelfde dag dat de Canadese en Iraanse autoriteiten bekendmaakten met elkaar in gesprek te gaan over heropening van ambassades in elkaars landen. Hoodfar (65) heeft een neurologische aandoening en is vrijgelaten op ‘humanitaire gronden’, zo verklaarden Iraanse staatsmedia. Eerder weigerden de autoriteiten haar toegang te geven tot medische zorg. In een rapport dat 18 juli 2016 verscheen toonde Amnesty aan dat het onthouden van medische zorg een martelmethode is die Iran regelmatig inzet.

In haar werk focuste Hoodfar zich op de rol van vrouwen in de islamitische samenleving. Hoodfar mocht tijdens haar detentie amper contact hebben met haar advocaat en familie.

Amnesty’s petitie voor de vrijlating van Hoodfar werd door meer dan 50.000 mensen ondertekend.