Cambodja: vrijlating journalist stap vooruit

Vandaag besloot een Cambodjaanse rechtbank het vonnis tegen de 72-jarige journalist Mam Sonando te vernietigen. Na acht maanden onterechte detentie wordt Sonando deze week nog vrijgelaten.

Sonando, eigenaar van één van de weinige onafhankelijke radiostations in Cambodja: Beehive Radio, werd in oktober 2012 veroordeeld tot een gevangenisstraf van 20 jaar. Volgens Amnesty werd Sonando uitsluitend voor het uitoefenen van zijn recht op vrije meningsuiting opgesloten.

Tijdens het hoger beroep in deze zaak besloot de rechter vandaag hem onschuldig te verklaren voor een reeks serieuze aanklachten. In plaats daarvan kreeg hij een voorwaardelijke straf van vijf jaar opgelegd. Mocht Sonando nogmaals in overtreding zijn volgens de Cambodjaanse autoriteiten, dan moet hij deze celstraf alsnog uitzitten.

Amnesty verwelkomt de vrijlating, maar vreest dat de voorwaardelijke straf is bedoeld om Sonando het zwijgen op te leggen. Desondanks ziet Amnesty de beslissing van de Cambodjaanse rechtbank als een eerste stap in de goede richting om een einde te maken aan het de harde aanpak van critici.

Update

Na zijn vrijlating sprak Amnesty International met Mam Sonando in Phnom-Penh. Hij vroeg ons om zijn dankbetuiging aan alle Amnesty-activisten door te geven:

‘Om mensen, organisaties en diplomaten binnen en buiten de rechtbank te zien die mij steunden, bemoedigde mij enorm. Zij steunen niet alleen mij, maar ook de democratie en de mensenrechten.

Ik wil iedereen bedanken die heeft bijgedragen aan mijn vrijlating. Dank aan alle leden van Amnesty International!

De nachtmerrie van vals beschuldigd worden en in de gevangenis te belanden is veranderd is een mooie droom. Ik kon in de harten van mensen van over de hele wereld kijken en zien dat ze om gerechtigheid geven. Mijn doel blijft onveranderd: democratie en respect voor mensenrechten in Cambodia.’