Burundese activist Bob Rugurika vrij

De Burundese mensenrechtenverdediger en journalist Bob Rugurika kwam op 19 februari vrij. Hij zat een maand in voorarrest om, naar het lijkt, politiek gemotiveerde redenen.

Rugurika, die directeur is van het Burundese radiostation Radio Publique Africaine, is de laatste jaren geregeld het slachtoffer geweest van bedreigingen en andere intimidaties. Ook nu hij vrij is, riskeert hij nog vervolging. Amnesty organiseerde een spoedactie voor hem.

Bob Rugurika werd op 20 januari 2015 gearresteerd, nadat radiostation Radio Publique Africaine (RPA) over de moord op drie Italiaanse nonnen in Burundi had bericht. In een van de uitzendingen vertelde iemand aan de moorden te hebben deelgenomen en dat hoge verantwoordelijken van de veiligheidsdiensten er eveneens bij betrokken waren.

Zowel in Burundi als elders ter wereld was de verontwaardiging over Rugurika’s detentie groot. Tal van mensenrechten-, ontwikkelings- en journalistenorganisaties riepen op voor zijn vrijlating. De Europese Unie, Nederland, België, de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, de Speciale Rapporteur voor Mensenrechtenverdedigers van de Afrikaanse Commissie voor mensen- en volkenrechten, de Hoge VN-Commissaris voor Mensenrechten uitten allen hun bezorgdheid over de detentie.

Bob Rugurika riskeert nog steeds vervolging voor medeplichtigheid aan moord, obstructie van de gerechtsgang, onderdak verlenen aan een misdadiger en gebrek aan publieke solidariteit.