Buitenlandse dienstmeisjes in Qatar uitgebuit, misbruikt en mishandeld

Buitenlandse dienstmeisjes in de Golfstaat Qatar worden zwaar uitgebuit, lichamelijk mishandeld en seksueel misbruikt. Dat blijkt uit een nieuw Amnesty-rapport.

Het rapport My sleep is my break”: Exploitation of domestic workers in Qatarbeschrijft de schrijnende omstandigheden waarin vrouwen in Qatar verplicht worden te werken. Vrouwen worden ingehuurd onder valse voorwendselen van goede betalingen en werkomstandigheden. In werkelijkheid worden de dienstmeisjes gedwongen extreem lange dagen te werken, vaak zeven dagen per week. Fysieke en seksuele mishandeling door hun werkgevers komt veel voor.

Uitbuiting, mishandeling en mensenhandel

Veel migrantenvrouwen die als huishoudelijk hulp werken in Qatar worden het slachtoffer van een discriminatoir systeem dat hen blootstelt aan uitbuiting, mishandeling en mensenhandel. Amnesty-onderzoekers spraken met vrouwen die op vreselijke wijze werden misleid, geen kant op konden en overgeleverd waren aan de grillen van hun werkgevers.

In één gruwelijk geval brak een dienstmeisje haar beide benen en haar rug toen ze uit een raam viel terwijl ze op de vlucht was voor haar werkgever die haar wilde verkrachten. Terwijl ze hulpeloos op de grond lag, verkrachtte hij haar. Pas daarna belde hij een ambulance.

Werkweken van honderd uur

Er zijn ten minste 84.000 dienstmeisjes in de Golfstaat, voornamelijk uit Zuid- en Zuidoost-Azië. Velen van hen worden gedwongen tot extreem lange werkdagen. Onderzoekers spraken met vrouwen die honderd uur per week werkten, zonder ook maar één dag verlof. Voor vertrek naar Qatar wordt hen vaak een goed salaris en werkomstandigheden beloofd. Maar eenmaal aangekomen valt die droom al snel in duigen.

Buitenlandse dienstmeisjes in Qatar vallen niet onder de arbeidswetgeving van het land, en kunnen hun problemen dus niet aan het Ministerie van Werkgelegenheid voorleggen.

Roep om verandering

Amnesty International veroordeelt de slechte werkomstandigheden in Qatar en roept de autoriteiten op snel de wettelijke beperkingen voor buitenlandse werknemers op te heffen. In de afgelopen jaren heeft de regering herhaaldelijk verklaard dat ze een wet zou aannemen voor huishoudelijk werkers, maar dit is nooit gebeurd.