Sirikan Charoensiri, ook bekend als June, is advocaat en prominent mensenrechtenverdediger uit Thailand
© Amnesty International

‘Weet dat de kaarten en brieven die jullie schrijven hun weg blijven vinden naar de donkerste plekken op aarde’

‘Weet dat de kaarten en brieven die jullie schrijven hun weg blijven vinden naar de donkerste plekken op aarde’

De Thaise Sirikan Charoensiri, ook wel bekend als June, is advocaat en een prominente mensenrechtenverdediger. Ze was aanwezig bij een studentenprotest in juni 2015, waar studenten een einde aan de militaire macht in Thailand eisten. June ging mee om eventueel juridische hulp te bieden. Ze wordt nu waarschijnlijk vervolgd, samen met veertien studenten. De politie beweert dat June de wet overtrad door haar aanwezigheid bij het studentenprotest.

Amnesty Nederland voert actie voor June. Er zijn honderden brieven geschreven aan de Thaise autoriteiten, met de oproep om June niet te vervolgen en direct te stoppen met het strafrechtelijke onderzoek tegen haar. Bijna 1000 Amnesty-supporters uit Nederland stuurden June een kaartje om haar een hart onder de riem te steken.

Op bezoek in Nederland

In afwachting van de uitkomst van het strafrechtelijke onderzoek, mag ze wel reizen en gaat ze door met haar strijd. Afgelopen maand was zij in Nederland voor een conferentie en bezocht ze Amnesty’s kantoor in Amsterdam. We vroegen haar hoe het met haar gaat en wat Amnesty’s actie voor haar heeft betekend.

Effect van Amnesty’s acties

‘Ik wil jullie ontzettend bedanken! Weet dat de kaarten en brieven die jullie schrijven hun weg blijven vinden naar de donkerste plekken op aarde’, zegt Sirikan Charoensiri. Lees het hele interview met haar.