Brazilië: twaalf agenten veroordeeld wegens moord

Brazilië: twaalf agenten veroordeeld wegens moord

Op 1 februari 2016 veroordeelde het Braziliaanse Strafhof twaalf leden van de militaire politie in Rio de Janeiro. Ze werden schuldig bevonden aan het martelen, doden en laten verdwijnen van Amarildo de Souza.

De 42-jarige De Souza was in juli 2013 opgepakt omdat hij voor een drugsdealer werd aangezien. Hij werd naar het politiebureau gebracht, wat door bewakingscamera’s is bevestigd. De politieagenten beweerden dat zij hem weer hadden vrijgelaten, nadat zijn gegevens waren gecontroleerd. Hij is daarna echter nooit meer gezien.

Onderzoek heeft inmiddels uitgewezen dat De Souza in de sloppenwijk achter het politiebureau is gemarteld. Van de 25 politieagenten die in deze zaak werden vervolgd, zijn er twaalf schuldig bevonden. Ze kregen gevangenisstraffen opgelegd variërend van negen tot dertien jaar. Alle veroordeelden zijn uit hun functie gezet.

Het lichaam van De Souza is nog niet gevonden. Er wordt verder onderzoek gedaan naar de betrokkenheid van een andere politiedienst, het Speciale Bataljon Operatie BOPE.

Wereldwijd heeft Amnesty International actiegevoerd om duidelijkheid te krijgen over het lot van Amarildo de Souza.