De Braziliaanse activiste Marielle Franco werd in 2018 vermoord
© CC-BY-NC

Brazilië: ex-politieman gedood die mogelijk betrokken was bij moord op Marielle Franco

Op 9 februari 2020 werd in het noordoosten van Brazilië Adriano da Nóbrega door de politie doodgeschoten. De ex-politieagent is mogelijk betrokken bij de moord op de Braziliaanse activiste en gemeenteraadslid Marielle Franco in maart 2018.

Het onderzoek naar de daders duurt inmiddels twee jaar. Volgens de politieke partij van Franco, de PSOL, was Nóbrega een ‘sleutelfiguur’ in de zoektocht naar de opdrachtgever van de moord. Het lijkt erop dat de Braziliaanse autoriteiten niet veel haast maken om de zaak op te lossen. De PSOL vraagt zich af of er sprake is van het elimineren van een getuige en of dit de zoveelste poging is om Justitie tegen te werken.

Moord goed voorbereid

In de nacht van 14 maart 2018 werden de 38-jarige Marielle Franco en haar chauffeur Anderson Gomes vermoord terwijl ze na een debat met jonge, zwarte vrouwen op weg naar huis waren. Haar moord leek goed voorbereid; vijf bewakingscamera’s op de plaats waar ze met kogels werd doorzeefd, waren een dag eerder uitgeschakeld. Precies een jaar later werden twee voormalige politiemannen in Rio de Janeiro gearresteerd wegens de moord op de activiste. Eén agent wordt ervan verdacht de fatale schoten te hebben gelost, de ander zou de auto waaruit werd geschoten hebben bestuurd.

Tienduizenden Brazilianen gingen na de moord de straat op. Vooral arme zwarte Brazilianen rouwden om haar dood. Franco was een populaire politica. Als zwarte biseksuele vrouw uit een favela (sloppenwijk) streed zij in het witte mannenbolwerk van de Braziliaanse politiek onvermoeibaar vóór mensenrechten en tégen politiegeweld. Niet iedereen nam haar dat in dank af.

Solidariteit voor familie en partner

In 2018 werden tijdens Amnesty’s wereldwijde schrijfactie Write for Rights meer dan 30.000 kaarten geschreven als steun voor Franco’s familie en haar partner Mõnica.

 

Meer over dit onderwerp