Vluchtelingen in Bosnië en Herzegovina
© Amnesty International Slovenia

Besluit Bosnië om duizenden migranten in een kamp op te sluiten is onmenselijk

Lokale autoriteiten in Bosnië en Herzegovina hebben besloten duizenden migranten over te brengen naar een tentenkamp in Lipa, in het kanton Una-Sana.

‘Het is onmenselijk dat mensen, van wie velen al kwetsbaar zijn, gedwongen worden opgesloten in een haastig opgezet tentenkamp,’ zegt Massimo Moratti van Amnesty International. ‘Zij hebben daar onvoldoende toegang tot water en sanitaire voorzieningen, medische zorg en ruimtes waar mensen in isolatie kunnen gaan. Hierdoor lopen deze mensen een groter risico op besmetting met het coronavirus en kunnen er onnodig doden vallen.’

Niemand mag worden buitengesloten

Mensen opsluiten onder potentieel schadelijke omstandigheden kan niet worden gerechtvaardigd in het belang van de volksgezondheid. Tijdens de coronapandemie hebben de autoriteiten in Bosnië de verantwoordelijkheid om in de behoeften van alle gemarginaliseerde groepen te voorzien. Ze moeten zorgen voor humane levensomstandigheden, waaronder toegang tot water, sanitaire voorzieningen en hygiëne, evenals passende medische zorg – voor alle mensen, dus ook voor migranten en asielzoekers.

Het beperken van de rechten van migranten en asielzoekers tijdens de coronacrisis moet wettig, noodzakelijk en proportioneel zijn. Maatregelen mogen gemarginaliseerde mensen niet discrimineren of in gevaar brengen.

Achtergrond

Duizenden vluchtelingen, migranten en asielzoekers zijn gestrand in het kanton Una-Sana in het noordwesten van Bosnië en Herzegovina. Zo’n 4.100 van hen zijn ondergebracht in tijdelijke opvangfaciliteiten die gerund worden door de International Organization for Migration (IOM). Naar schatting 3.000 anderen slapen in leegstaande gebouwen of in de open lucht. Nu lopen ze het risico overgebracht te worden naar het kamp in Lipa.

Meer over dit onderwerp