Door de ogen van een vluchteling

Al meer dan 1,5 miljoen mensen bekeken wereldwijd de korte film ‘Through the eyes of a refugee’ van Amnesty International, waarin vijf mensen onder hypnose de reis van de Syrische vluchteling Marwa beleven. Wij zijn blij met alle aandacht die de film in een week tijd kreeg.

Doel van de film is (weer) meer begrip te krijgen voor de situatie van vluchtelingen zoals Marwa. Zij is nu veilig in Nederland, maar op de Griekse eilanden zitten nog steeds duizenden vluchtelingen in abominabele omstandigheden vast. En ook in Syrië is de oorlog helaas nog lang niet voorbij. De film moet er ook voor zorgen dat we dat niet vergeten.

Het verhaal van Marwa

Wat de deelnemers onder hypnose ervaren op een koude decemberdag in de Westergasfabriek in Amsterdam, heeft Marwa aan den lijve ondervonden. Van het bombardement op het huis van haar familie tot het vluchten door Turkije en de angstige boottocht naar Griekenland. Maar ook de slechte omstandigheden in de vluchtelingenkampen, haar poging om over de Macedonische grens te komen en het gevoel op een inhumane manier behandeld te worden en als mens niet meer mee te tellen. Op indrukwekkende wijze vertelt Marwa bijna onafgebroken haar verhaal.

Waarom Marwa meewerkte aan dit project

Op de vraag waarom zij haar gruwelijke reis met de wereld wil delen zegt ze: ‘De reden dat ik deze pijnlijke herinneringen ophaal is, omdat de oorlog nog niet voorbij is en er elke dag mensen en kinderen sterven.’ Dat blijkt ook uit de situatie nu in de belegerde Syrische stad Oost-Ghouta, waar honderden mensen met ernstige aandoeningen wachten op evacuatie. Kom samen met Amnesty in actie voor deze mensen!

Vrienden en bekenden vast in Griekenland

Veel vluchtelingen zitten nu al voor de tweede winter op rij vast in Griekenland. Vooral de situatie op de Griekse eilanden is dramatisch slecht. Ruim 13 .500 mensen verblijven op Lesvos, Chios, Samos, Leros en Kos, ver boven de capaciteit van de ontvangstfaciliteiten. Families met kinderen slapen op de grond in tenten in kou en regen, en er is te weinig voedsel en schoon water. Marwa maakt zich zorgen over deze mensen. ‘Er zijn nog zoveel vluchtelingen en vrienden in Griekenland. Hun leven wordt alleen maar moeilijker daar. Als mensen mijn verhaal horen kan het hun raken. Zo kunnen zij misschien de vluchtelingen helpen.’

De situatie op de eilanden is deze winter zelfs nog slechter dan vorig jaar. De vluchtelingen en asielzoekers die momenteel onder deze omstandigheden op de Griekse eilanden vastzitten, moeten zo snel mogelijk naar het vaste land overgebracht worden. Bij Europese en Griekse politieke leiders lijkt deze boodschap niet steeds niet te landen. Samen met andere (hulp)organisaties luidt Amnesty al twee jaar de noodklok over de gebrekkige opvang in Griekenland, maar er zit weinig verbetering in de situatie, ondanks politieke toezeggingen. Politieke onwil lijkt de enige verklaring te zijn. Hoe anders is het te verklaren dat duizenden mensen daar nog steeds geen fatsoenlijke plek om te slapen hebben?

Bekijk de hele film..