Regiodag Leeuwarden 1 oktober 2017

Indrukwekkende regiodag 2017

Afgelopen zaterdag 30 september was het weer tijd voor de jaarlijkse regiodag voor de vrijwilligers van Amnesty International Drenthe, Friesland & Groningen. Het evenement dat speciaal wordt georganiseerd om als groep van Noordelijke vrijwilligers bijeen te komen, ervaringen te delen en elkaar te inspireren, vond dit jaar plaats op de bijzondere locatie; voormalig gevangenis De Blokhuispoort in Leeuwarden.

Na de opening door regiocoördinator Margriet Sijtsema-Tolsma kon de dag beginnen. Een enerverende dag die bestond uit een vol programma met de volgende hoogtepunten.

Interview met Tadzjikse mensenrechtenverdediger

Persvoorlichter Elke Kuijper sprak in een indrukwekkend interview met een moedige mensenrechtenverdediger van een Tadzjikse NGO [uit veiligheidsoverwegingen zijn geen namen gebruikt]. Zij vertelde over het goede werk dat de organisatie doet in haar thuisland. Opkomen voor mensenrechten is in Tadzjikistan niet zonder risico’s en het land gaat gebukt onder censuur van mensenrechtenactivisme. Ondanks dat, vertelde de mensenrechtenverdediger, blijft zij zich inzetten voor de dankbaarheid dat het goede werk geeft en is ze blij met de steun die ze krijgt van Amnesty International.

Interactieve sessies

De dag werd interactief vervolgd met onder meer de workshop ‘Wat houdt jouw kaars brandend’ en de Mensenrechtendialoog. In de tijd van nu waarin verdeling van onze samenleving groter en meer voelbaar is, bestond de dialoog uit prikkelende onderwerpen zoals discriminatie en racisme. Opgesplitst in kleine groepen werd tijdens de mensenrechtendialoog door het stellen van vragen geprobeerd vooral naar elkaars mening te luisteren in plaats van de discussie aan te gaan.

Jong Ping Teong
Redacteur regio DFG