Bahreinse mensenrechtenactivist vrij!

Sayed Yousif Almuhafda, plaatsvervangend vice president van het Bahreinse Mensenrechtencentrum, is op 16 november vrijgekomen. De aanklacht tegen hem voor het ‘bijwonen van een illegale bijeenkomst’ is ingetrokken.

Sinds augustus werd Sayed Yousif Almuhafda meerdere keren gearresteerd bij een controlepost nabij zijn huis. Iedere keer werd hij na een paar uur weer vrijgelaten zonder verdere aanklacht. Op 2 november, toen hij naar verluidt toezag op het ingrijpen van de politie tijdens een demonstratie in een dorp vlakbij Manama, werd hij opnieuw gearresteerd. Ditmaal hielden de autoriteiten hem langer vast: Sayed Yousif Almuhafda werd aangeklaagd voor zijn aanwezigheid bij de demonstratie en zat twee weken vast. Amnesty International zette het Bliksemactienetwerk in om op te roepen tot zijn vrijlating.

Sayed Yousif Almuhafdah is dankbaar voor Amnesty’s steun: ‘ik weet zeker dat ik door jullie vrijgelaten ben’.

Sinds de Bahreinse autoriteiten in oktober 2012 alle bijeenkomsten en demonstraties verboden hebben, is het niet meer mogelijk om legaal de straat op te gaan om te protesteren tegen de regering. De veiligheidsdiensten gebruikten de afgelopen maanden verschillende keren buitensporig geweld om demonstraties neer te slaan en meerdere demonstranten werden gearresteerd. Amnesty International heeft de Bahreinse autoriteiten opgeroepen het verbod op te heffen.