Bahreinse activiste Zainab al-Khawaja vrij

Bahreinse activiste Zainab al-Khawaja vrij

‘Zainab is officieel vrij en op weg naar haar kinderen thuis’, twitterde de zus van Zainab al-Khawaja op 31 mei. Al-Khawaja is een vooraanstaande Bahreinse mensenrechtenactiviste die al meerdere keren werd veroordeeld. Amnesty beschouwde haar als gewetensgevangene.

Al-Khawaja (32) werd op 9 december 2014 tot een jaar gevangenisstraf veroordeeld omdat ze ‘een publiek figuur’ zou hebben beledigd. Dat gebeurde nadat ze het opnam voor een medegevangene die door een bewaker was beledigd en vernederd. Ook kreeg ze vier maanden celstraf opgelegd voor ‘vernieling van bezittingen van de regering’ en ‘belediging van de koning’. Al-Khawaja had een foto van de koning van Bahrein verscheurd.

Op 14 maart 2016 werd ze samen met haar zoontje van anderhalf opgepakt om de opgelegde straf uit te zitten. Op 31 mei werden beiden vrijgelaten. De aanklachten tegen Al-Khawaja zijn echter niet ingetrokken. Daardoor kan ze elk moment weer achter de tralies worden gezet. Zainab al-Khawaja is al vaker opgepakt al bracht al anderhalf jaar in de gevangenis door.

Beide zussen nu in Denemarken

Al-Khawaja komt uit een activistengezin. Haar vader Abdulhadi werd tot levenslange gevangenisstraf veroordeeld omdat hij streefde naar meer democratie. Tijdens zijn gevangenschap is hij meerdere keren gemarteld. Zus Maryam werkt voor het Gulf Center for Human Rights en woont in Denemarken. Op 7 juni verliet Zainab al-Khawaja Bahrein en ging naar Denemarken. Het Deense consulaat had haar een bericht gestuurd waarin stond dat ze van de autoriteiten van Bahrein hadden gehoord dat Zainab weer opgepakt zou worden als ze in het land zou blijven. In dat geval, zo bleek uit de informatie, zou ze een nog langere gevangenisstraf krijgen en van haar zoontje worden gescheiden.