Sheikh Ali Salman, secretaris-generaal van Al-Wafeq
© Al-Wefaq National Islamic Society

Bahrein: oppositieleider onterecht veroordeeld

Het Hof van Beroep van Bahrein heeft oppositieleider Sheikh Ali Salman tot een levenslange gevangenisstraf veroordeeld. Eerder was hij vrijgesproken. Ali Salman is secretaris-generaal van een verboden organisatie.

Amnesty’s directeur Midden-Oosten en Noord-Afrika zegt in een reactie: ‘Dit vonnis is een gerechtelijke dwaling die aantoont dat de autoriteiten van Bahrein voortdurend alles in het werk stellen om elke vorm van kritiek te onderdrukken. Sheikh Ali Salman is een gewetensgevangene die alleen maar is gevangengezet omdat hij op vreedzame wijze gebruikmaakte van zijn recht op vrije meningsuiting.’

Sheikh Ali Salman is de secretaris-generaal van de Al-Wefaq Nationale Islamitische Vereniging. Die organisatie werd in 2016 verboden. In 2015 werd hij na een oneerlijk proces veroordeeld tot 4 jaar gevangenisstraf voor toespraken die hij hield in 2012 en 2014. Daarin sprak hij onder meer over de vastberadenheid van de oppositie om de macht in Bahrein over te nemen, om de doelen van de opstand van 2011 op vreedzame wijze te bereiken en om de verantwoordelijken voor mensenrechtenschendingen ter verantwoording te roepen. Ook benadrukte hij dat iedereen gelijk zou moeten zijn, inclusief de heersende familie.

In 2017 begon een tweede rechtszaak tegen Ali Salman, op basis van valse aanklachten. Opgenomen telefoongesprekken uit 2011 tussen hem en de premier en minister van Buitenlandse Zaken van Qatar vormde de basis voor de aanklachten. Uit die gesprekken zou blijken dat hij geheime informatie deelde. Op 21 juni werd Ali Salman vrijgesproken, maar de aanklager ging tegen die uitspraak in beroep.

Amnesty’s oproep

De Bahreinse autoriteiten moeten Sheikh Ali Salman onmiddellijk en onvoorwaardelijk vrijlaten en zijn politiek gemotiveerde veroordeling vernietigen. De internationale gemeenschap moet niet langer zwijgen over het onderdrukken van kritische geluiden. Landen die een politieke band hebben met Bahrein moeten erop aandringen dat Sheikh Ali Salman en alle gewetensgevangenen worden vrijgelaten.