Azerbeidzjaanse mensenrechtenadvocaat vrij

Azerbeidzjaanse mensenrechtenadvocaat vrij

Intigam Aliyev werd in augustus 2014 gearresteerd en veroordeeld tot zevenenhalf jaar gevangenisstraf. Op maandag 28 maart 2016 kwam hij na anderhalf jaar vrij.

Intigam Aliyev staat aan het hoofd van de organisatie ‘Legal Education Society’ en is een uitgesproken criticus van de Azerbeidzjaanse overheid. Hij werd veroordeeld voor belastingontduiking, illegaal ondernemerschap en machtsmisbruik. Zijn kantoor waar hij slachtoffers van politieke vervolging bijstond, werd door de autoriteiten gesloten.

Amnesty is van mening dat Intigam Aliyev is opgepakt en gevangengezet vanwege zijn mensenrechtenwerk en dat de enige ‘misdaad’ die hij beging het verdedigen van de vrijheid van zijn medeburgers was. Zijn vrijlating is zeer welkom, maar het is belangrijk dat de autoriteiten nu alle aanklachten tegen hem intrekken en hem toestaan zijn mensenrechtenwerk te hervatten.

Andere vrijlatingen

Op 17 maart gaf de Azerbeidzjaanse president Ilham Aliyev toestemming om tien gewetensgevangenen vrij te laten, als deel van een grotere pardonregeling. Er zitten nu nog zeven gewetensgevangenen vast in Azerbeidzjan.

Lees het volledige Engelse persbericht.