Azerbeidzjaanse journalist vrijgelaten

De prominente journalist Eynulla Fatullayev is onder een presidentieel pardon vrijgelaten. Amnesty International ziet dit besluit als een stap in de goede richting voor de vrijheid van meningsuiting in Azerbeidzjan.

Amnesty voerde een internationale campagne voor Fatullayev, nadat hij in 2007 was veroordeeld op basis van verzonnen aanklachten. Hij zou zich schuldig hebben gemaakt aan terrorisme en laster. Fatullayev schreef twee artikelen over de massamoorden op Azerbeidzjaanse burgers in het dorpje Khojaly in 1992, tijdens het conflict tussen Azerbeidzjan en Armenië. Na het publiceren van zijn kritische artikelen over het buitenlandse beleid van de regering werd hij veroordeeld.

Toen het Europese Hof voor de Rechten van de Mens in 2010 de Azerbeidzjaanse autoriteiten opriepen om hem vrij te laten, hebben de autoriteiten een nieuwe aanklacht bedacht. Fatullayev zou in het bezit zijn van drugs en kreeg een extra gevangenisstraf van tweeënhalf jaar.

De campagne voor Fatullayevs vrijlating bereikte een hoogtepunt op 24 mei 2011, toen er een internationale twittercampagne van start ging. Ten minste achthonderd mensen hebben president Aliyev getweet met de oproep om de journalist vrij te laten.

‘Ik ben erg blij met mijn vrijlating. Amnesty International, die vanaf het begin voor mij actie heeft gevoerd, ben ik enorm dankbaar. Jullie hebben me gered. Dank voor iedereen die getweet heeft voor mijn vrijlating,’ vertelde Eynulla Fatullayev medewerkers van Amnesty International.

  • Bekijk de beelden waar Fatullayev’s vrijheid wordt gevierd door familie en vrienden: