© Frederic J. Brown / AFP / Getty Images

Avond over Oeigoeren in Rotterdam

Maandag 23 oktober vond een themabijeenkomst plaats over de positie van Oeigoeren in China. De plaatselijke Amnesty-groep organiseerde de bijeenkomst die druk werd bezocht door zowel Amnesty-leden als leden uit de Oeigoerse gemeenschap. Ook de vice-voorzitter en secretaris van het World Uygur Congress was aanwezig.

Speciale aandacht ging naar Ilham Toti en Buzainafu Abudourexiti. Professor Ilham heeft een levenslange gevangenisstraf opgelegd gekregen wegens ‘separatisme’, een aanklacht die in China wel vaker gebruikt tegen kriitische Oeigoeren. Tothi wilde alleen de dialoog aangaan met China over de alsmaar grotere inperking van hun mensenrechten door China. Vorig jaar kreeg hij de Martin Ennalsprijs.

Oeigoeren die eenmaal de autonome regio Xinjiang zijn uitgegaan lopen bij terugkeer het risico om opgepakt te worden en gevangen te worden genomen. Dat overkwam Buzainafu Abudourexiti. Zij studeerde twee jaar in Egypte en ging in 2015 terug naan China waar zij werd opgepakt en veroordeeld tot 7 jaar gevangenisstraf.  De inhoud van de aanklacht tegen haar is niet bekend.