Australië/ Papua-Nieuw-Guinea: Sluiting detentiecentrum Manus is eerste stap

Australië/ Papua-Nieuw-Guinea: Sluiting detentiecentrum Manus is eerste stap

Amnesty verwelkomt het nieuws dat het vluchtelingenkamp op Manus wordt gesloten. Maar we roepen de Australische regering op de vluchtelingen die op het eiland vastzitten naar Australië over te brengen.

Op het eiland Manus staat een van de twee detentiekampen die Australië heeft opgezet buiten haar eigen grondgebied. Hier worden bootvluchtelingen heengebracht die op weg zijn naar Australië. In 2013 brachten Amnesty-onderzoekers een bezoek aan Manus en afgelopen maand bezocht een onderzoeksteam van Human Rights Watch en Amnesty het andere eiland, Nauru. Op beide eilanden ontdekten we dat de Australische regering zich schuldig maakt aan stelselmatige en opzettelijke mishandeling. In totaal worden op de twee eilanden zo’n tweeduizend mensen onder erbarmelijke omstandigheden vastgehouden. Zij deden niets anders dan bescherming zoeken en worden daarvoor onmenselijk behandeld.

Amnesty roept de Australische minister van Immigratie en Grensbewaking, Peter Dutton, op onmiddellijk aan te geven wanneer het detentiecentrum wordt gesloten en wanneer de vluchtelingen van Manus worden overgebracht naar Australië. Daar moeten ze toegang krijgen tot een eerlijke asielprocedure.

Het verwerken van asielaanvragen op afgelegen eilanden ver buiten Australisch grondgebied kan en mag niet meer de Australische reactie zijn op vluchtelingen die per boot op zoek zijn naar veiligheid. De Australische regering moet verantwoordelijk worden gehouden voor wat ze vluchtelingen jarenlang heeft aangedaan. Mensen die asiel zoeken hebben recht op een eerlijke behandeling.