Arnhem: Movies that Matter film & debat: Newton

Arnhem: Movies that Matter film & debat: Newton
Woensdag 21 maart 19:00 uur
Focus Filmtheater Arnhem
 
Humor is misschien niet het eerste waar je aan denkt bij een film over het in goede banen leiden van een democratisch proces. Regisseur Amit Masurkar slaagt daar wonderwel in en won daarmee een award op de Berlinale 2017.
Newton is een droogkomische film over een dag op een stembureau in een afgelegen gebied in India, de grootste democratie ter wereld.
 
Newton, een jonge overheidsambtenaar, is een man van principes. Dat maakt zijn leven niet altijd makkelijk. Zo wordt zijn eigengereidheid door zijn moeder niet gewaardeerd als hij (weer) een huwelijkskandidaat afwijst. Door zijn werkgever worden zijn principes (en punctualiteit) echter wel op prijs gesteld. Dit levert hem een aanstelling op als coördinator van een stembureau in een van de meest afgelegen gebieden van India. Op het eerste gezicht lijkt het geen al te moeilijke klus maar de verkiezingen blijken al spoedig geplaagd door een reeks hindernissen. En niet altijd is de groep militairen, die hem en zijn medewerkers in de jungle begeleiding en bescherming moeten bieden, bereidwillig mee te werken. Newton wil de verkiezingen op ‘zijn’ stembureau echter zorgvuldig laten verlopen en is vastberaden aan zijn plicht te voldoen.
 
Op de avond van de gemeenteraadsverkiezingen wellicht een interessante filmvertoning; hoe zijn ‘vrije en eerlijke’ verkiezingen in een ontvlambaar en achtergesteld gebied (in India) nog uitvoerbaar…
 
Newton
Regie: Amit Masurkar
(106 minuten, taal: Hindi; Engelse ondertiteling)
Prijs: vanaf € 7,- inclusief nagesprek
Korting: Op vertoon van je kaartje van de vorige Movies That Matter on Tour Film in Focus Filmtheater Arnhem krijg je je kaartje voor Newton voor de helft van de prijs!