Argentijnse rechtbank laat vrouw vrij die vastzat na miskraam

Argentijnse rechtbank laat vrouw vrij die vastzat na miskraam

De 27-jarige Belén uit Argentinië werd tot acht jaar cel veroordeeld nadat ze een miskraam had gekregen. Ze ging er tegen in beroep. Eergisteren besloot een Argentijnse rechter dat er geen reden was om haar in voorarrest vast te houden.

Het hooggerechtshof van Tucumán moet nog een uitspraak doen in de zaak van Belén. Desondanks is zij extreem blij met de voorlopige vrijlating.

Miskraam is geen moord

Het verhaal van Belén begon toen ze in 2014 met buikpijn in het ziekenhuis werd opgenomen. Zij bleek zwanger te zijn. Na een miskraam gaf het medisch personeel haar aan bij de politie. Zij werd namelijk verdacht van abortus, wat in Argentinië verboden is. Twee jaar zat Belén in voorarrest voordat een lokale rechtbank tot een celstraf van acht jaar veroordeelde wegens moord. Haar advocaat ging in beroep tegen het vonnis. Dat wacht zij nu in vrijheid af.

Op 26 juli van dit jaar overhandigde Amnesty de lokale autoriteiten meer dan 120.000 handtekeningen van actievoerders van over de hele wereld met de oproep om Belén vrij te laten. Zij had nooit berecht mogen worden. Een miskraam krijgen is geen misdrijf. Amnesty blijft de Argentijnse autoriteiten oproepen de aanklacht tegen haar in te trekken.