Apple vs FBI: ondermijnen encryptie opent doos van Pandora

Apple vs FBI: ondermijnen encryptie opent doos van Pandora

Pogingen van overheden om encryptie van online communicatie te omzeilen zijn een serieuze bedreiging voor mensenrechten wereldwijd. Dat stelt Amnesty International vandaag in een briefing terwijl de eerste zitting van de rechtszaak van Apple tegen de FBI gepland staat. De FBI wil dat Apple software schrijft waarmee ze toegang kunnen krijgen tot de gegevens op een iPhone.

Amnesty vindt dat encryptie – het versleutelen van communicatie zodat buitenstaanders niet kunnen meekijken of -luisteren – een basisvoorwaarde is voor privacy en de vrijheid van meningsuiting in dit digitale tijdperk. Het is voor het eerst dat Amnesty zich uitspreekt over versleuteling. ‘Het verbieden van encryptie is vergelijkbaar met het verbieden van enveloppen of gordijnen’, zegt Sherif Elsayed-Ali, hoofd Global Issues bij Amnesty. ‘Het is als het wegnemen van een basisvoorziening om je privéleven privé te houden.’

Desastreuze gevolgen

Sherif Elsayed-Ali: ‘Overheden die proberen in te breken in versleutelde gegevens moeten twee keer nadenken voordat ze deze doos van Pandora openen. Het verzwakken van online privacy kan desastreuze gevolgen hebben voor vrije samenlevingen, vooral voor mensenrechtenactivisten en journalisten die onze leiders ter verantwoording roepen’.

Over de rechtszaak

Bij de aanslag in het Californische San Bernardino eind vorig jaar kwamen veertien mensen om het leven. Tijdens het FBI-onderzoek dat volgde werd de versleutelde iPhone van één van de daders gevonden. Via een gerechtelijk bevel werd Apple gedwongen de FBI te helpen de telefoon te ontgrendelen. Apple weigert dat, omdat daarmee de veiligheid van alle gebruikers in het geding komt en omdat het een precedent schept voor mogelijk veel meer privacy-inbreuken.

Privacy miljoenen mensen

Het gaat bij de strijd tussen Apple en de FBI niet alleen om een telefoon, maar om de vraag of overheden bedrijven mogen dwingen de beveiliging aan te passen waarmee de privacy van miljoenen mensen wordt beschermd.

Amnesty roept overheden op encryptie niet te dwarsbomen, maar online communicatiemiddelen te promoten en te beschermen. Op die manier kunnen mensen zichzelf beschermen tegen diefstal en spionage door andere landen, organisaties, bedrijven of andere mensen. De organisatie roept ook techbedrijven op gebruikers voldoende te beschermen met encryptie.