Amnesty op Bevrijdingsfestivals: haal kwetsbare vluchtelingen naar Europa

Op 5 mei vieren we dat we in Nederland in vrijheid leven. Amnesty International voert tijdens de Bevrijdingsfestivals door het hele land actie voor bescherming van de meest kwetsbare vluchtelingen. Speel het spel en/of onderteken onze petitie.

Elke dag slaan duizenden mensen op de vlucht voor oorlog en geweld, onderdrukking of vervolging. De overgrote meerderheid wordt opgevangen in arme landen in de regio. Zo herbergen Turkije, Libanon en Jordanië het grootste deel van de ruim vier miljoen Syrische vluchtelingen. Die landen kunnen dat niet meer aan. Dus wagen honderdduizenden de gevaarlijke reis naar Europa.

De EU kan doden op zee en inhumane omstandigheden aan grenzen voorkomen door vluchtelingen veilige routes te bieden. En door de regio te ontlasten. Bijvoorbeeld door de – door de VN-Vluchtelingenorganisatie geselecteerde – meest kwetsbare vluchtelingen uit te nodigen voor hervestiging in Europa. Dat is ook in ons eigen belang. Want als de situatie in de buurlanden ontspoort, komen er pas écht veel vluchtelingen hierheen.

Actie bevrijdingsfestivals

Op 5 mei vinden er 14 Bevrijdingsfestivals plaats door het hele land. Hier kun je genieten van optredens, onder andere van de Ambassadeurs van de Vrijheid van dit jaar: Kovacs, Nielson, Sunnery James & Ryan Marciano en Def P. Rapper Typhoon heeft daarnaast nog een speciale uitdaging voor het publiek.

Amnesty daagt bezoekers van de festivals uit met een spel: lukt het hen om via een vluchtroute vol gevaarlijke hindernissen vluchtelingen veilig naar Europa te brengen? Ook verzamelen we handtekeningen onder een petitie aan premier Rutte.

Hervestiging: een deel van de oplossing

Extra kwetsbare vluchtelingen die in buurlanden verblijven, worden door de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR geselecteerd voor hervestiging. Denk aan ernstig zieken of alleenstaande kinderen. Andere landen nodigen deze kwetsbaren uit om daar te komen wonen. Zij kunnen dan veilig naar dat land reizen. Meer dan 1 miljoen mensen hebben volgens de UNHCR dringend hervestiging nodig. Nederland neemt er jaarlijks slechts 500 op. Amnesty roept daarom premier Rutte op veel meer vluchtelingen te hervestigen.