Amnesty krijgt ruim 5 miljoen euro van de Nationale Postcode Loterij

Amnesty krijgt ruim 5 miljoen euro van de Nationale Postcode Loterij

Gisterenavond werd tijdens het Goed Geld Gala bekend gemaakt dat de Nationale Postcode Loterij dit jaar 5,4 miljoen euro aan Amnesty International schenkt. Een groot bedrag, dat voor Amnesty van grote waarde is.

‘Al sinds 1996 ontvangt Amnesty een jaarlijkse bijdrage van de Nationale Postcode Loterij. Deze bijdrage is voor Amnesty een belangrijke bron van inkomsten. Amnesty bedankt de deelnemers van Nationale Postcode Loterij van harte voor deze royale bijdrage die het ons mogelijk maakt ons werk op het gebied van mensenrechten voort te zetten’, aldus Eduard Nazarski, directeur van Amnesty Nederland.

Extra steun voor project Bescherm de Burgers

Het was een grote verrassing dat we naast dit bedrag nóg een gift ter waarde van 1,785 miljoen euro ontvingen. Dit bedrag komt ten goede aan het project ‘Bescherm de Burgers’ (‘Protect Civilians’). Daarbij wordt de internationale Crisis Response Unit uitgebreid om burgers in conflictgebieden te beschermen. Dit project is hard nodig, omdat er op dit moment meer dan dertig conflicten woeden in de wereld. Deze gaan vaak gepaard met ernstige mensenrechtenschendingen en zijn er de reden van dat miljoenen mensen op de vlucht slaan. Amnesty heeft daardoor grote behoefte aan meer capaciteit om onderzoek te doen.

De Crisis Response Unit bestaat uit een team van crisisonderzoekers, forensisch experts en communicatiespecialisten, dat snel kan worden ingezet in conflictgebieden. Het team werkt vaak onder hoge druk. Met de extra bijdrage van de Nationale Postcode Loterij worden onder meer nieuwe crisisonderzoekers aangesteld en meer missies naar oorlogsgebieden mogelijk gemaakt. Daarnaast worden nieuwe uitrustingen voor onderzoekers aangeschaft, zoals kogelvrije vesten, en kunnen we meer audiovisueel materiaal produceren.

Alleen mogelijk door jullie steun

Amnesty’s crisisonderzoeker Lama Fakih vertelt vanuit Libanon over haar werk:

‘Al sinds het begin van het conflict in Syrië heeft Amnesty mensenrechtenschendingen vastgelegd. We werken op dit moment in de Bekaa-vallei in Libanon, waar meer dan één miljoen geregistreerde Syrische vluchtelingen wonen. Zij vertellen over hun leed. Wij geven hun verhalen door aan de mensen hun levens kunnen veranderen. Dit werk zou niet mogelijk geweest zijn zonder de steun van de Nationale Postcode Loterij.’

Lees meer over de Nationale Postcode Loterij of bezoek de website van de Loterij.

Bekijk het filmpje met Lama Fakih: