Spandoek tijdens protesten in Hongkong

Amnesty International sluit kantoren in Hongkong 

Amnesty International sluit kantoren in Hongkong 

Amnesty International sluit voor het einde van het jaar haar twee kantoren in Hongkong vanwege de Nationale Veiligheidswet die het mensenrechtenorganisaties onmogelijk maakt om hun werk in vrijheid te kunnen doen. De organisatie was daar al meer dan 40 jaar actief.  

Amnesty heeft besloten om uit Hongkong weg te gaan vanwege de door de Chinese overheid geïntroduceerde veiligheidswet. Deze maakt het mensenrechtenorganisaties onmogelijk om vrijuit te werken zonder repercussies van de overheid te vrezen. Doordat de wet zo vaag gedefinieerd is, kunnen de autoriteiten mensenrechten zoals de vrije meningsuiting en de vrijheid van vergadering en vereniging aan banden leggen en andere kritische geluiden de kop in drukken. Het patroon van invallen, arrestaties en vervolging van zogenaamde tegenstanders toont hoe willekeurig de wet wordt gebruikt om critici aan te pakken. Recentelijk zijn lokale mensenrechtenorganisaties en vakbonden hiervan het doelwit geworden. Minstens 35 organisaties zijn ontbonden, inclusief de grootste vakbonden en activistengroepen in Hongkong.  

De lokale sectie sluit al op 31 oktober en het regionale kantoor aan het eind van 2021. Regionaal werk wordt dan gecoördineerd vanuit andere kantoren in de regio Azië/Pacifisch gebied.