Amnesty Educatie op het Movies That Matter Festival

Amnesty Educatie op het Movies That Matter Festival

Vorige week was het Movies that Matter festival in Den Haag, en Amnesty Educatie was erbij! Van maandag tot en met woensdag organiseerden we mbo-debatten met als themaEtnisch profileren’.  

Let the games begin
Maandag barstte de strijd los tussen het Albeda College uit Rotterdam en het Nova College uit Haarlem. De jury werd vertegenwoordigd door radiozender FunX, Amnesty International en de politie.

Na de introductie gingen de scholen in kleine groepjes uiteen om met de hulp van onze topcoaches argumenten te formuleren rondom verschillende stellingen, zoals:

  • ‘Het is goed om de politie ruime bevoegdheden te geven om criminaliteit tegen te gaan’  
  • ‘De politie moet met stopformulieren werken om etnisch profileren tegen te gaan’. 

Vanuit beide teams moest een leerling een openings- en een sluitingspleidooi houden. Verschillende leerlingen kwamen aan de beurt en wisten een felle discussie uit te lokken. Na ieder debat gaf de jury feedback en tot slot werd er een groepswinnaar en een individuele winnaar bekendgemaakt. Aansluitend op het debat keken de studenten samen de film ‘The Hate u Give’. Het thema ‘etnisch profilerenkomt duidelijk naar voren in deze film. 

Maandag, dinsdag en woensdag is er gedebatteerd door verschillende mbo’s. Er waren twee debatten per dag. In totaal deden er 15 klassen en 300 leerlingen mee aan de debatten.

In dit radiofragment vertelt Ashwin, een van de studenten van het Albeda Collega, hoe hij dit in zijn toekomstige baan gaat toepassen.