Idil Eser, directeur van Amnesty Turkije

Amnesty-directeur Turkije opgepakt

Gisterenavond werd Idil Eser, directeur van Amnesty Turkije, gearresteerd tijdens een training in Istanbul. Samen met zeven andere mensenrechtenverdedigers en twee trainers wordt ze op onbekende locatie vastgehouden.

“Wij zijn zeer geschokt en kwaad dat een aantal prominente Turkse mensenrechtenverdedigers, onder wie de directeur van Amnesty Turkije, zonder enige reden is opgepakt,” zegt Salil Shetty, secretaris-generaal van Amnesty International.

Eser en de andere activisten worden incommunicado (zonder contact met de buitenwereld) vastgehouden. Dit laat zien dat de situatie voor mensenrechtenverdedigers in Turkije op dit moment erg gevaarlijk is.

Idil Eser en de anderen moeten onmiddellijk en onvoorwaardelijk worden vrijgelaten.

G20

“De wereldleiders die nu in Hamburg samen zijn voor de G20 zijn opmerkelijk mild geweest over de verslechterde mensenrechtensituatie in Turkije,” zegt Shetty. “Nu ze in het gezelschap van president Erdoğan zijn, zou het een goed moment zijn om zich uit te spreken over deze zaak en hem op te roepen alle mensenrechtenverdedigers die vastzitten vrij te laten.”

Op onbekende locatie vast

Amnesty's Gauri van Gullik op Twitter

Het is momenteel niet duidelijk waar Idil Eser en de anderen worden vastgehouden. Ze zouden geen contact mogen hebben met hun advocaat en familie. De politie zou vanmiddag met meer informatie te komen.

De zeven andere mensenrechtenverdedigers die zijn opgepakt zijn: İlknur Üstün (Women’s Coalition), Günal Kurşun (advocaat, Human Rights Agenda Association), Nalan Erkem (advocaat Citizens Assembly), Nejat Taştan (Equal Rights Watch Association), Özlem Dalkıran (Citizens’ Assembly), Şeyhmuz Özbekli (advocaat Veli Acu, Human Rights Agenda Association). Daarnaast worden twee trainers – een Duitser en een Zweed – en de hoteleigenaar vastgehouden.

Deze arrestaties komen minder dan een maand nadat de voorzitter van Amnesty Turkije, Taner Kılıç, op basis van ongegronde aanklachten gevangen werd gezet.

Lees het Engelse persbericht.

 

Meer over dit onderwerp