Amnesty-brieven dwingen Russische autoriteiten tot actie

De Russische advocaat Rustam Matsev laat weten erg blij te zijn met de bliksemactie die Amnesty voor hem voerde. Met de bliksemactie vroeg Amnesty activisten wereldwijd om brieven te schrijven naar de Russische openbare aanklager en te vragen om een onderzoek naar de intimidatie van Matsev.

Advocaat Rustam Matsev staat mensen bij die slachtoffer zijn geworden van martelingen en mishandelingen door de politie. In mei van dit jaar stond Matsev een cliënt bij die de politie beschuldigde van ontvoering, slechte behandeling en het fabriceren van een aanklacht. Matsev werd toen gesommeerd zijn cliënten niet meer te laten ‘liegen’. Toen hij protesteerde tegen de aantijging werd hij met de dood bedreigd.

Recentelijk ontving Amnesty positief bericht van Matsev. Hij was verzocht zich te melden op het kantoor van de openbare aanklager. Op diens bureau zag Matsev een grote stapel brieven van mensen van over de hele wereld die hadden geschreven voor zijn zaak. De autoriteiten waren volgens Matsev geschrokken van zoveel steunbetuigingen.

Matsev is tevens gevraagd om langs te komen bij het onderzoeksbureau, waar een zelfde stapel brieven was bezorgd. Het ziet er naar uit dat de autoriteiten zich gedwongen voelen om een reactie te geven op de klacht die Matsev indiende over zijn behandeling. Normaal gezien zijn openbare aanklagers in Rusland terughoudend in het starten van dergelijke onderzoeken, vooral als het gaat om mishandeling door de politie. Nu de zaak van Rustam Matsev internationaal bekend is geworden, zien ze zich echter genoodzaakt om stappen te ondernemen.

Amnesty blijft de zaak volgen en zal verdere actie ondernemen als dit nodig blijkt.

Bliksemactie

Meld je ook aan voor de Amnesty’s bliksemacties en kom gemiddeld eens per maand in actie.