Emiraten: Ahmed Mansoor gaat vierde week hongerstaking in

In de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) is de prominente mensenrechtenverdediger Ahmed Mansoor al meer dan drie weken in hongerstaking. Daarmee protesteert hij tegen zijn oneerlijke gevangenisstraf van 10 jaar, en de slechte omstandigheden waaronder hij wordt gevangengehouden.

Het ziet er naar uit dat de autoriteiten zijn onterechte straf niet voldoende vinden. Ze proberen de blogger en dichter extra te straffen door zijn leven in de gevangenis ondragelijk te maken. Zo zit hij al twee jaar lang – sinds zijn arrestatie – in eenzame opsluiting.

Mansoors hongerstaking kan ernstige gevolgen hebben voor zijn gezondheid. De mensenrechtenverdediger zou niet opgepakt mogen worden; hij maakte enkel gebruik van zijn recht op vrijheid van meningsuiting. Via sociale media uitte hij vreedzaam zijn kritiek.

Betere behandeling noodzakelijk

In afwachting van zijn vrijlating moeten de autoriteiten van de VAE garanderen dat de omstandigheden van Ahmed Mansoors detentie verbeteren en voldoen aan de internationale standaarden. Daarnaast moet hij direct bezoek van zijn familie krijgen en, waar nodig, toereikende medische zorg.

Achtergrond

In 2015 ontving Ahmed Mansoor de Martin Ennals Award for Human Rights Defenders. Het is een prestigieuze prijs voor zijn belangrijke werk als mensenrechtenverdediger. Twee jaar later, op 20 maart 2017, werd hij thuis gearresteerd. Op 29 mei 2018 volgde de uitspraak van de rechtbank: 10 jaar celstraf en een geldboete van meer dan 240.000 euro. Ook werd besloten dat hij na het uitzitten van zijn straf nog eens 3 jaar onder streng. toezicht staat.