Actievoerders lieten fax vastlopen voor Norma Cruz

Op 22 januari is Amnesty gestart met een faxjam-actie voor mensenrechtenactiviste Norma Cruz. Actievoerders konden de procureur-generaal van Guatemala faxen met de oproep om de veiligheid van Norma Cruz te garanderen. De actie was na een dag al een groot succes.

Norma vertelde Amnesty dat ze de dag na de start van de faxactie gebeld werd door de presidentiële commissie voor de mensenrechten. Ze wilde nagaan hoe haar veiligheidssituatie nu is. Norma denkt dat de actie niet alleen tijdelijk resultaat op zal leveren, maar dat de Guatamalteekse autoriteiten zich zullen blijven inzetten voor haar veiligheid en die van haar familie en andere medewerkers van Fundación Sobrevivientes.

Norma Cruz vecht met haar organisatie Fundación Sobrevivientes (Stichting voor de Overlevenden) voor vrouwen die het slachtoffer werden van geweld in Guatemala. Ze verzamelt getuigenissen van geweld, staat vrouwen bij die de moed hebben om naar de rechtbank te stappen en helpt de families van vrouwen die door geweld het leven lieten. Maar voor dat belangrijk werk betaalt Norma Cruz een hoge prijs. Al vier jaar wordt ze met de dood bedreigd en op allerlei andere manieren geïntimideerd. Zo ontving ze maar liefst 47 sms’jes met doodsbedreigingen. Ook haar familie werd bedreigd.

Amnesty International wil ervoor zorgen dat de doodsbedreigingen tegen Norma Cruz stoppen en de daders gestraft worden. Daarom zette ze een grootschalige online actie op poten. Doel was om van 23 januari tot 29 januari een fax per minuut te laten toekomen bij de Openbare Aanklager in Guatemala. Dat was gelukt de faxmachine procureur-generaal van Guatemala werd werkelijk overspoeld met berichten.

Norma Cruz wilde graag iedereen bedanken die aan de actie heeft meegedaan:

‘Ik wil elk lid van Amnesty International bedanken, namens mezelf, namens mijn team, namens alle vrouwen die geweld hebben overleefd en namens de families die een dochter, een vrouw of een zus zijn verloren. Ik hoop dat met deze actie niet alleen mijn veiligheid kan worden gegarandeerd, maar ook die van alle vrouwelijke slachtoffers van geweld.

Tijdens moeilijke tijden voor onze organisatie, Fundación Sobrevivientes, heeft deze actie ons aangemoedigd, ons gesterkt en heeft ons herinnerd dat we niet alleen zijn.

Door onze strijd te steunen, steunt u vrouwen wereldwijd.’

Amnesty International heeft nog geen reactie gehad van de procureur-generaal over het instellen van een onderzoek naar de bedreigingen die Norma heeft ontvangen. Maar dat Norma haar werk zonder intimidatie, bedreigingen en aanvallen moet kunnen uitvoeren is in ieder geval gehoord door de Guatemalteekse autoriteiten. Amnesty blijft aandringen op een onafhankelijk onderzoek bij de autoriteiten en houdt contact met Norma Cruz over haar veiligheidssituatie.