Aantal ontheemden door conflict in Afghanistan in drie jaar verdubbeld

Aantal ontheemden door conflict in Afghanistan in drie jaar verdubbeld

In Afghanistan leven op dit moment maar liefst 1,2 miljoen ontheemden, die voor het voortdurende geweld hun woonplaatsen moesten ontvluchten. Daarmee is het aantal ontheemden meer dan verdubbeld ten opzichte van 2013. Ondanks beloftes van de Afghaanse regering om ontheemden te helpen, is de situatie de afgelopen jaren dramatisch verslechterd. Er zijn ernstige voedseltekorten en er is onvoldoende medische hulp.

‘Voedsel is een luxe die niemand zich hier kan veroorloven. We leven voornamelijk van brood en verrotte groente van de markt. De laatste keer dat hier voedselhulp kwam, was vlak voor de winter. Toen kregen we drie zakken tarwe.’
– Raz Muhammad, leider van de gemeenschap van een vluchtelingenkamp in Kabul

Amnesty’s nieuwe rapport ‘My Children Will Die This Winter’: Afghanistan’s Broken Promise to the Displaced toont hoe ontheemden in Afghanistan lijden onder een ernstig gebrek aan voedsel, water, medisch hulp en onderdak.

Overleven is een dagelijkse strijd

Mensen moeten elke dag lange afstanden afleggen om drinkwater te halen en kunnen met veel moeite één maaltijd per dag bij elkaar scharrelen. Er is nauwelijks werk en kinderen kunnen zelden naar school. Ook vormen vernielingen aan hun onderkomens, door de regering of door anderen, een dagelijkse dreiging.

Door een gebrek aan medische zorg in opvangkampen kunnen ontheemden alleen bij privéklinieken terecht. Sommigen moeten zich diep in de schulden steken om dringende medische hulp te kunnen betalen.

‘Als we ziek zijn, moet ik bedelen om geld om naar een privékliniek te kunnen gaan. We hebben geen andere keus.’
– een 50-jarige vrouw in Herat

Regering en internationale gemeenschap falen

De Afghaanse regering lanceerde in 2014 een nieuw nationaal beleid voor ontheemden. Dit had een reddingsboei kunnen zijn voor de honderdduizenden mensen die onder erbarmelijke omstandigheden leven. Maar door corruptie, politieke onwil en een gebrek aan capaciteit en expertise binnen de regering, komt er van dat beleid in de praktijk weinig terecht.

Ook heeft de internationale gemeenschap onvoldoende gedaan. Met andere crises die wereldwijd aandacht en donorgeld opslokken, slinkt de financiële steun aan Afghanistan. In 2016 hebben de Verenigde Naties om 393 miljoen dollar aan humanitaire steun gevraagd. Dat is het laagste bedrag in jaren. In mei zijn lidstaten met minder dan een kwart van het geld over de brug gekomen.

Amnesty’s aanbevelingen

  • De Afghaanse autoriteiten en de internationale gemeenschap moeten er alles aan doen om ontheemden onmiddellijk in de meest dringende behoeftes te voorzien.
  • De Afghaanse regering moet van de uitvoering van het ontheemdenbeleid een prioriteit maken.
  • Alle partijen die in de afgelopen vijftien jaar zijn betrokken bij het conflict in Afghanistan moeten hun verantwoordelijkheid nemen. Zij moeten ervoor zorgen dat de mensenrechten van ontheemden worden gerespecteerd en beschermd. En zij moeten met expertise en middelen bijdragen aan de implementatie van het ontheemdenbeleid.

Lees Amnesty’s rapport ‘My Children Will Die This Winter’: Afghanistan’s Broken Promise to the Displaced