De Chinese overheid onderdrukt groepen mensen als Oeigoeren en Kazachen met behulp van geavanceerde surveillancetechnologie.
© Amnesty International

24 OKTOBER: Human Rights Talk: verhalen van Oeigoeren

In China worden Oeigoeren systematisch opgesloten in heropvoedingskampen. Ook in het buitenland en in Nederland worden Oeigoeren geïntimideerd en achtervolgd. Amnesty International Netwerk Utrecht vraagt hier aandacht voor tijdens de ‘Human Rights Talk’: Verhalen van Oeigoeren door met een expert, een ooggetuige en een Oeigoerse activist in gesprek te gaan.

De sprekers

We spreken met Stijn Deklerck. Deklerck studeerde, werkte en woonde jarenlang in China. Hij kent de taal, de cultuur, en het Chinese rechtssysteem. Sinds 2018 werkt hij voor Amnesty International Nederland als coördinator van het China-programma.

Ook gaan we in gesprek met een Oeigoerse ooggetuige. Als ooggetuige van de mensenrechtenschendingen in de kampen, schuift ze aan tafel om over haar ervaringen te vertellen.

Als laatste spreken we met Oeigoerse activist Alerk Ablikim. Hij is actief bij organisatie FreeUyghur! In 2007 kwam hij met zijn moeder naar Nederland. Zijn vader, een bekend schrijver in China van Oeigoerse afkomst, zit opgesloten in een heropvoedingskamp. Sindsdien is er geen contact meer geweest. Ablikim zet zijn stem in om het verhaal van zijn vader in Nederland te vertellen en aandacht te vragen voor de situatie.

Tussen de gesprekken door verrast Zainindin Tursun, van het Rotterdamse restaurant Umruqi, ons met een aantal Oeigoerse gerechten. Tursun geeft ons een bijzonder inkijkje in de Oeigoerse keuken!

Praat en eet jij met ons mee op deze bijzondere middag? Vul dan onderstaand formulier in!

https://ainu.amnesty.nl/24-10-2021-inspiration-session-uyghurs-in-china/