209.000 handtekeningen tegen aanhoudend politiegeweld Rio

Toen Rio de Janeiro zich kandideerde als gaststad van de Olympische Spelen 2016, beloofde het een veilige stad voor iedereen te bieden. In de aanloop naar en tijdens de Spelen kwam er echter geen einde aan het onderdrukken van protesten, waarbij buitensporig geweld werd gebruikt. Ook stierven nog steeds veel mensen als gevolg van politieoperaties.

Op 15 september kregen de autoriteiten van Rio 209.000 handtekeningen overhandigd onder een petitie waarin wordt opgeroepen de mensenrechten te respecteren tijdens politieacties rondom sportevenementen. In Nederland ondertekenden 40.365 mensen de petitie.

Aanhoudend politiegeweld tijdens Spelen

Hoewel de Braziliaanse autoriteiten en de organisatoren van de Olympische Spelen beweren dat de veiligheidsstrategie voor Rio 2016 een succes was, wijzen de feiten een andere kant op. Tussen 5 en 21 augustus werden 56 mensen gedood van wie twaalf als gevolg van politie-interventies.

De meeste mensen die door de politie werden gedood, zijn het slachtoffer van buitengerechtelijke executies, want zelden worden de moordzaken onderzocht en daders gaan bijna altijd vrijuit. Daarnaast was de politie tijdens de Spelen betrokken bij 217 schietpartijen in de staat Rio de Janeiro. Tijdens de eerste tien dagen van de Spelen lieten ook ten minste twee politieagenten het leven.

Vrije meningsuiting onder vuur

Demonstraties die tijdens het sportevenement plaatsvonden, werden hardhandig onderdrukt, onder meer door gebruik van traangas en rubber kogels. Mensen die hun mening uitdroegen op borden, vlaggen of T-shirts werden uit de sportaccommodaties verwijderd. Ook nadat een rechter had bepaald dat dergelijke manifestaties waren toegestaan, werden mensen lastiggevallen door leden van de veiligheidsdienst.

Rio de Janeiro heeft de historische kans laten liggen om serieuze stappen te zetten om een einde te maken aan buitengerechtelijke executies en moorden door de politie.

Lees meer over geweld tijdens de Olympische Spelen in Rio in het rapport ‘A Legacy of Violence: killings by police and repression of protests at the Rio 2016 Olympics’.