15 keer goed nieuws in maart

Ondanks een stortvloed aan slecht nieuws, waren er afgelopen maand ook positieve doorbraken in zaken waarvoor we ons hebben ingezet. Activisten werden vrijgelaten, oneerlijke wetten werden aangepast en mensen die ernstige mensenrechtenschendingen hadden begaan, zijn berecht. We kozen vijftien successen, overwinningen en goed nieuwsberichten uit van de afgelopen maand.

Door de webredactie

  1. Egyptische tiener kwam na meer dan twee jaar vrij

De 20-jarige Mahmoud Hussein werd na meer dan twee jaar gevangenisstraf op borgtocht vrijgelaten. Op 18-jarige leeftijd werd hij opgepakt omdat hij een anti-martel-T-shirt droeg. Hij zegt te zijn gemarteld om hem een bekentenis af te dwingen.

> Lees meer over zijn vrijlating

  1. Mexico: verdachten verdwijningen vervolgd

In Mexico worden vijf mariniers vervolgd die worden beschuldigd van de gedwongen verdwijning van Armando del Bisque Villareal. Enkele weken na zijn arrestatie door mariniers, werd hij dood gevonden. De arrestaties geven een sprankje hoop voor de nabestaanden van Armando Villareal en de families van tienduizenden anderen van wie onbekend is waar ze zijn.
> Lees meer

  1. Dichter uit Qatar na vier jaar eindelijk vrij

Mohammed al-‘Ajami, ook wel bekend als Ibn al-Dheeb, na vier jaar gevangenschap vrijgelaten. Hij werd eerder tot vijftien jaar cel veroordeeld voor het voordragen van een gedicht.
> Lees meer over zijn vrijlating

  1. Azerbeidzjan: tien gewetensgevangenen vrijgelaten

De Azerbeidzjaanse president Ilham Aliyev gaf toestemming om tien gewetensgevangenen vrij te laten, als deel van een grotere pardonregeling. Het gaat om mensenrechtenactivisten, oppositieleden, leden van de pro-democratische jeugdbeweging en een journalist. Ondanks dit goede nieuws, zitten er nog steeds zeven journalisten en mensenrechtenactivisten onterecht vast.
> Lees meer

  1. Noorwegen: Historische doorbraak transgenderrechten

Het Noorse ministerie van Gezondheid deed een voorstel voor wetshervormingen die de levens van transgenders in Noorwegen voor generaties kan veranderen. Als het wetsvoorstel wordt aangenomen, kunnen mensen hun eigen geslacht bepalen.
> Lees meer

  1. Centraal Afrikaanse Republiek: Historische stap voor slachtoffers seksueel geweld

Het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag heeft de Congolese vice-president Jean-Pierre Bemba schuldig bevonden aan oorlogsmisdaden. Het is de eerste keer dat het ICC zich richt op verkrachting als oorlogswapen, en het is eveneens de eerste keer dat iemand wordt veroordeeld voor misdrijven die zijn gepleegd door anderen die onder zijn bevel stonden. Voor slachtoffers van seksueel geweld is dit een historische stap.
> Lees meer

  1. Bosnië-Herzegovina: Karadžić veroordeeld voor genocide in Srebrenica

De voormalig Bosnisch-Servische leider Radovan Karadžić is door het Joegoslavië-Tribunaal veroordeeld tot veertig jaar gevangenisstraf voor de volkerenmoord in Srebrenica in 1995 en andere oorlogsmisdrijven. In Srebrenica werden meer dan zevenduizend mannen en jongens vermoord.

  1. Prominente Chinese mensenrechtenadvocaat vrijgelaten

Zhang Kai is na zeven maanden detentie vrijgelaten. De advocaat verleende in 2013 juridische steun aan kerken die weerstand boden aan het verwijderen van kruizen door de autoriteiten. Waarom hij opeens is vrijgelaten, is onduidelijk.
> Lees meer

  1. Maleisische vrouwenrechtenactivist vrijgesproken

Activiste Lena Hendry is vrijgesproken. Ze was aangeklaagd voor het vertonen van een film over mensenrechtenschendingen in Sri Lanka. Hiervoor kon zij een celstraf van drie jaar krijgen.

  1. Azerbeidzjaanse mensenrechtenadvocaat vrij

De prominente advocaat een criticus Intigam Aliyev werd na anderhalf jaar detentie vrijgelaten. In 2014 werd hij veroordeeld tot zevenenhalf jaar gevangenisstraf wegens belastingontduiking, illegaal ondernemerschap en machtsmisbruik. Intigam Aliyev werd gevangengezet vanwege zijn mensenrechtenwerk.
> Lees meer

  1. Koeweit: activist vrijgesproken

Mensenrechtenactivist Nawaf al-Hendal is samen met tien andere mannen vrijgesproken. Hij werd in maart 2015 gearresteerd toen hij een vreedzame demonstratie bijwoonde in Koeweit-stad. Hij werd toen aangeklaagd wegens het ‘deelnemen aan een illegale demonstratie’.

  1. Koeweit: Voormalig oppositielid vrijgesproken

Het voormalig parlementslid, Saleh al-Mulla, is in maart vrijgesproken. Hij zou beledigende tweet hebben gestuurd en was aangeklaagd wegens het ‘beledigen van en Emir van Koeweit en de president van Egypte’.

  1. Verenigde Arabische Emiraten: Blogger vrijgelaten

Het hooggerechtshof van de Verenigde Arabische Emiraten sprak op 14 maart de Omaanse blogger Muawiya al-Ruwahi vrij. Hij had via Twitter beledigende teksten over de autoriteiten van de VAE verspreid. De aanklachten tegen hem luidden ‘het onderhouden van online accounts gericht op het verspreiden van haat en het verstoren van de publieke orde en sociale vrede’ en ‘het belachelijk maken van de staat en haar leiders’. Hij werd uitgezet naar Oman.
> Lees meer

  1. Turkije: Syrische vluchteling vrijgelaten uit detentie vliegveld

De Syrische vluchteling M.K. werd op 29 maart vrijgelaten. Hij werd sinds 9 november 2015 vastgehouden op het Turkse vliegveld Sabiha Gökçen bij Istanbul, waar asiel wilde aanvragen. M.K. werd naar een kamer gebracht waar hij de volgende vijf maanden opgesloten zat. Hij vreesde dat de Turkse autoriteiten hem zouden terugsturen naar Syrië.
> Lees meer

  1. China: Journalist Jia Jia vrijgelaten

De prominente Chinese journalist Jia Jia is op 25 maart vrijgelaten. Jia Jia verdween op 15 maart op het vliegveld van Beijing, vlak voordat hij op een vliegtuig naar Hong Kong zou stappen. Zijn verdwijning zou verband houden met een online publicatie van een kritische open brief aan president Xi Jinping.
> Lees meer

Wil jij ook in actie komen? Ga naar ons actiecentrum of meld je aan voor onze Urgent Actions, zo blijf je altijd op de hoogte van de laatste acties.