Rita
© @Private

Rita wordt bedreigd met 15 jaar gevangenisstraf

Laat Rita weten dat je aan haar denkt

Bedreigd met 15 jaar gevangenisstraf

 Op de grens van Kirgizië en Oezbekistan ligt een groot meer, Kempir-Abad. Vroeger was het meer van Kirgizië, maar sinds eind 2022 is het van Oezbekistan. In ruil daarvoor kreeg Oezbekistan land van Kirgizië. Veel mensen in Kirgizië protesteerden daartegen, omdat ze bang waren dat ze geen water meer zouden krijgen van Oezbekistan. Zoals bijvoorbeeld Rita Karasartova, zij moet daardoor misschien heel lang de gevangenis in. Door minder of geen water, kunnen er namelijk geen graan of aardappels meer worden verbouwd.

Rita was dus een van de mensen die tegen de ruil van het meer protesteerden. Daarom werd ze gearresteerd. Ze werd ervan beschuldigd dat ze geweld wilde gebruiken tegen de regering van Kirgizië. Dat was niet waar, ze wilde alleen dat de mensen in Kirgizië genoeg water zouden hebben.

Rita zat 10 maanden in een te kleine cel met andere gevangenen. In de winter was het er heel koud en had ze problemen met haar gezondheid. Sinds juni 2023 heeft ze huisarrest, dat betekent dat ze thuis gevangenzit. Ze kan 15 jaar gevangenisstraf krijgen voor iets wat ze niet heeft gedaan.

Bericht is te lang voor de kaart.

Rita Karasartova Amnesty International Postbus 1968 1000BZ Amsterdam

Amnesty gaat zorgvuldig om met jouw persoonsgegevens. Kijk voor meer informatie op www.amnesty.nl/privacy.