Studentenactivist Umar Khalid sprak zich uit over een discriminerende wet in India. Nu zit hij al meer dan 3 jaar vast zonder rechtszaak.
© Nasir Kachroo/NurPhoto

Umar zit al 3 jaar vast zonder proces

Laat Umar weten dat je aan hem denkt

Al 3 jaar in de gevangenis zonder proces

In India wonen meer dan 1,4 miljard mensen, de meeste van hen zijn hindoe. Er wonen ook honderden miljoenen mensen met een ander geloof, zoals moslims en christenen. In 2019 werd een wet aangenomen die moslims discrimineert. Umar Khalid protesteerde tegen deze wet. Iedereen mag protesteren, maar toch werd Umar gearresteerd.

Umar is zelf moslim, samen met vele anderen protesteerde hij tegen het aannemen van de wet. Dat leverde hem veel problemen op. In 2016 zat hij een tijdje in de gevangenis en in 2018 werd er door onbekende mannen op hem geschoten. In 2020 werd hij weer gearresteerd. Nu, meer dan 3 jaar later, zit hij nog steeds vast. Al die tijd is er nog geen rechtszaak geweest.

Umar moet onmiddellijk vrij komen, want hij heeft niets verkeerd gedaan. Iedereen mag voor zijn of haar mening uitkomen, iedereen mag demonstreren en protesteren. Demonstreren is namelijk een mensenrecht.

Bericht is te lang voor de kaart.

Dr. Syed Umar Khalid ID Number 626714 Jail No. 2, Tihar Central Jail New Delhi – 110058 INDIA

Amnesty gaat zorgvuldig om met jouw persoonsgegevens. Kijk voor meer informatie op www.amnesty.nl/privacy.