Leidy werd beschoten omdat ze protesteerde

Laat Leidy weten dat je aan haar denkt

Beschoten omdat ze haar land beter wilt maken

In het Zuid-Amerikaanse land Colombia zijn er regelmatig protesten tegen de regering. Bijvoorbeeld omdat mensen willen dat er beter onderwijs en een goede gezondheidszorg is. Ook willen ze dat Colombia een veiliger land wordt. Leidy Cadena deed in 2021 mee met één van deze protesten. Ze is een student en heeft een grote passie voor mensenrechten. Dat zorgde ervoor dat ze besloot zich uit te spreken.

Het was een vreedzame demonstratie maar toen de politie kwam, sloeg de stemming om. Mensen werden boos en gewelddadig en dit liep uit op gevechten. Leidy probeerde weg te komen maar dat was erg moeilijk. Eén agent schoot op Leidy, waardoor ze haar rechteroog verloor. Dit is verschrikkelijk, maar toch blijft ze sterk. Ze zegt hierover: ‘Ik heb misschien mijn oog verloren, maar voor mijn gevoel heb ik er 10.000 bijgekregen. Laten we blijven strijden, het stopt hier niet!’

Nadat Leidy had aangewezen wie er op haar geschoten had, was ze niet meer veilig. Ze ontving veel bedreigingen. Er werd zelfs gedreigd dat ze zouden worden gedood. Hierdoor moest ze vluchten. Ze woont nu samen met haar moeder en vriend in Noorwegen.

Bericht is te lang voor de kaart.

Leidy Cadena Amnesty International Norway Grensen 3 0159 Oslo Noorwegen

Amnesty gaat zorgvuldig om met jouw persoonsgegevens. Kijk voor meer informatie op www.amnesty.nl/privacy.