© © Roy Beusker Fotografie

Kat-en-muisspel

Een grote dreiging voor mensenrechtenverdedigers komt van overheden die proberen greep te krijgen op internet. Amnesty heeft een netwerk gevormd dat dergelijk ingrijpen moet terugdringen. Onder de naam Code Yellow‚ Code Geel‚ zullen deskundigen vanuit Amnesty-centra de aanvallen gaan pareren. Onlangs kwam het zeer goede nieuws dat de Nationale Postcode Loterij ruim 2‚3 miljoen euro ter beschikking stelt voor de drie jaar waarin dat netwerk wordt opgebouwd. Daarvan betalen we onder meer de techneuten‚ de antihackers die met de modernste technieken een bescherming bouwen voor activisten in Zuid- en Oost-Azië‚ het Midden-Oosten en Noord-Afrika.

Mensenrechtenwerk kost geld. Toen er nog geen internet was‚ werd veel geïnvesteerd in onderzoeksmissies. Vanuit Amnesty’s hoofdkantoor in Londen reisden researchers af naar de uithoeken van de wereld. Nu zijn er veel meer plaatselijke groepen‚ activisten en onderzoekers. We weten onvergelijkbaar veel meer van wat er gebeurt. De informatie komt veel sneller terecht bij organisaties‚ en bij hun aanhang die actievoert.

Amnesty maakt de barrière voor virtuele aanvallen steeds hoger

Maar de keerzijde is dat regeringen het plaatselijk activisme en onderzoek willen torpederen. Internetverkeer wordt platgelegd‚ activisten krijgen via de mail bedreigingen‚ hun accounts worden gehackt‚ hun contacten gestolen‚ hun berichten misvormd. Activisten in Oezbekistan‚ Qatar of Vietnam merken op een dag dat alle berichten die ze hebben verstuurd‚ met adressen en al‚ publiek zijn gemaakt op internet. Dat is erg riskant voor henzelf en niet minder voor hun contacten. En de buitenwereld wordt onzeker over wie er nog te vertrouwen is. Internetsabotage kan ertoe leiden dat de site van een mensenrechtenorganisatie sowieso niet meer bereikbaar is.

Code Yellow gaat daar wat aan doen. De Amnesty-specialisten zoeken uit welke overheid er achter de aanvallen zit. Als dat wereldkundig wordt‚ stoppen de aanvallen bijna altijd meteen. Opnieuw aanvallen is dan veel moeilijker geworden‚ want er moeten nieuwe ingangen worden gevonden‚ nieuwe virussen in omloop worden gebracht. Code Yellow traint ook plaatselijke activisten zodat die zich beter kunnen beschermen. Het is een kat-en-muisspel. Het zal niet bij die drie jaar blijven: Amnesty betrekt steeds meer deskundigen in een wereldwijd netwerk. We maken de barrière voor virtuele aanvallen steeds hoger.

Meer dan vijftig jaar geleden zeiden de pioniers van Amnesty: ‘We werken voor de dag dat ons werk niet meer nodig zal zijn.’ Die dag is er nog lang niet. We worden noodgedwongen groter‚ en ook slimmer.

Elke maand verhalen lezen over mensenrechten?

Word Amnesty-lid voor 2,50 per maand en ontvang Wordt Vervolgd

Neem een abonnement of bestel een gratis proefnummer