Linda Polman
© Patricia Hofmeester

Ivanka – column van Linda Polman

Forget Syria’ en ‘Stay out of Syria’ was in maar liefst twaalf tweets Trumps strategische advies aan ‘America’s VERY FOOLISH LEADER’ Barack Obama toen die in 2013 overwoog om een gifgasaanval van Bashar al-Assad militair af te straffen. Nu is Trump zelf de leader en twitterde hij dat Al-Assads nieuwe gifgasaanval de directe consequentie was van Obama’s zwakte in 2013.

Hij gaf bevel om Tomahawks op een Syrisch vliegveld af te vuren. Het vliegveld bleef zo goed als onbeschadigd en de Syriërs en hun Russische bondgenoten werden van tevoren door hem gewaarschuwd om hun dure militaire hardware even een eind verderop te parkeren‚ dus wat probeerde hij nou eigenlijk te bereiken in Syrië?

Volgens Trump deed hij het om een einde te maken aan het gooien van chemische bommen. Maar de gebombardeerde luchthaven werd de volgende dag alweer gebruikt. De les die Al-Assad en collega-dictators overal ter wereld leerden van deze Trump-actie‚ is dat de VS alleen maar een beetje doen alsof‚ als het erop aankomt.

In de dagen die volgden vlogen gekmakend verwarrende verklaringen het Witte Huis uit‚ meerdere per dag. Persvoorlichter Sean Spicer beweerde stellig dat de VS bewezen hadden zich te verplichten aan de bescherming van beautiful babies en andere burgers tegen hun eigen leiders. ‘Als je een baby vergast‚ als je vaatbommen op onschuldige burgers gooit‚ dan kun je van deze president een reactie verwachten.’

Een paar uurtjes later verscheen op de Witte Huis-site de verklaring dat Trump alleen ingrijpt als de VS zélf beschermd moeten worden. Volgens minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson is het Amerikaanse Syrië-beleid gericht op de vernietiging van IS. De nationale veiligheidsadviseur Herbert McMaster zei dat het de VS te doen is om de val van Al-Assad en de Amerikaanse VN-ambassadeur Nikki Haley dat het gaat om het tenietdoen van de Iraanse invloed op Syrië.

Wellicht had Ivanka baby’s in schattige NAVO-rompertjes gezien

Zoon Donald Trump jr. verklaarde dat zijn vader gebombardeerd had omdat dochter Ivanka overstuur was van de tvbeelden van de naar adem happende baby’s en Trump gaf surrealistische context aan de gebeurtenissen door in een interview te zeggen dat hij de orders had gegeven terwijl hij ‘the most beautiful piece of chocolate cake you’ve ever seen’ zat te eten met de Chinese president Xi Jinping. Waarna verklaringen van Pentagon-watchers volgden dat de Tomahawks op Syrië misschien bedoeld waren als waarschuwing aan Noord-Korea‚ waarover Trump met Xi gesproken had.

Trump schept op dat onvoorspelbaarheid zijn strategie is: door vijanden niet in zijn kaarten te laten kijken werd hij multimiljardair. ‘Ik hou veel ballen in de lucht’‚ schreef hij in zijn autobiografische The Art of the Deal. ‘Ik raak nooit te gehecht aan één deal of één benadering.’ Dat blijkt. De ene keer komt hij met een ‘total and complete Muslim ban’‚ het volgende moment twittert hij dat de Muslim ban maar een ideetje was geweest. Het ene moment is China een ‘valuta manipulator’‚ in een volgende tweet stelt hij de vraag waarom hij China een ‘valuta manipulator’ zou noemen nu China hem van dienst is in de strijd tegen Noord-Korea.

In de Washington Post luchtten buitenlandse ambassadeurs anoniem hun hart. Ze zijn het spoor van het buitenlandbeleid van het VS bijster. ‘Eerst was er een president die drie maanden de tijd nam om een besluit te nemen‚ nu een die aan drie seconden genoeg heeft. Dat is zeer verontrustend’‚ zei er een.

Het wordt steeds duidelijker dat die onvoorspelbaarheid waar Trump zich op laat voorstaan helemaal geen strategie ís. Uit niets blijkt dat deze president in staat is om zelfs maar één stap vooruit te denken. Hij doet gewoon wat er in zijn hoofd opkomt. Zijn onvoorspelbaarheid is een masker dat moet verhullen dat hij geen idee heeft waar hij mee bezig is.

Eerst was de NAVO ‘achterhaald’ voor Trump‚ dan was de NAVO weer ‘niet meer achterhaald’. Dat was geen slimme onvoorspelbaarheid‚ dat was waellicht gewoon Ivanka die op tv beautiful babies in schattige NAVO-rompertjes had gezien.

Trump zaait waanzin. Trumps woordvoerder Spicer bazelde dat zelfs ‘iemand zo verfoeilijk als Hitler niet zo diep is gezonken dat hij chemisch wapens inzette’‚ even de gaskamers van de concentratiekampen vergetend. Ik ga het dan ook maar gewoon zeggen: wat zijn intenties betreft‚ liet Hitler aan duidelijkheid tenminste weinig te wensen over.

Wordt Vervolgd, mei 2017