© Studio Odilo Girod

Groeten uit…Sapa (Vietnam)

Ze behoort tot de Hmong‚ een bergvolk in het uiterste noorden van Vietnam. Si is haar naam en ze gidst me door de felgroene rijstvelden in de omgeving van het bergstadje Sapa. Het is zomer‚ complete families zaaien jonge rijstplantjes en iedereen werkt mee.

Als het werk is gedaan‚ vertelt Si‚ wordt er altijd feestgevierd met veel ‘happy water’‚ rijstwijn met een belachelijk hoog alcoholpercentage. Met een beetje mazzel hebben de families behalve een stukje land ook een buffel‚ zodat ze met de mest het terrein vruchtbaar kunnen maken. Buffels zijn het grootste bezit in Noord-Vietnam en veelal zijn ze de bruidsschat.

Si trouwde op haar 17de en kreeg al snel twee kinderen. Zij verdient de kost‚ dus een dag na de bevalling nam ze alweer een toerist op sleeptouw. Haar man bewerkt het land. Een zwaar leven? Dat valt wel mee‚ lacht Si.

Het toeristenbedrijfje waar ze werkt‚ de Sapa Sisters‚ wordt volledig gerund door vrouwen. Pas na uren lopen wil Si iets meer kwijt over de bijzondere achtergrond hiervan. Sapa ligt aan de Rode Rivier‚ die de grens vormt met China. ’s Nachts komen Chinese criminele bendes met bootjes naar Vietnam. Daar kidnappen ze jonge vrouwen om ze uit te huwelijken – door China’s éénkindbeleid is er een mannenoverschot – of aan het werk te zetten in de seksindustrie. Veel van Si’s collega’s bij de Sapa Sisters zijn vrouwen die het gelukt is te ontsnappen uit deze hel‚ en die nu erg trots zijn dat ze hun geld verdienen als gids.

Maar de meesten kwamen nooit terug. Si zelf is dit lot bespaard gebleven. Zo bezien was haar leven inderdaad zo zwaar nog niet.

Tekst: Annet de Jong

Wordt Vervolgd, november 2017

Elke maand verhalen lezen over mensenrechten?

Word Amnesty-lid voor 2,50 per maand en ontvang Wordt Vervolgd

Neem een abonnement of bestel een gratis proefnummer