© Studio Odilo Girod

Groeten uit… Kandy (Sri Lanka)

Blootsvoets lopen honderden boeddhisten door de Tempel van de Tand‚ een wit gestuct heiligdom aan een meer in Kandy‚ in het hart van Sri Lanka. Ze trachten een glimp op te vangen van de kist waarin‚ naar verluidt‚ een tand van de grote leermeester ligt.

De broers Gihan en Sanjay kijken vanuit een hoek toe. ‘Sri Lanka had als eerste land een vrouwelijke premier’‚ zegt Gihan trots. ‘Sri Lanka was ook het eerste land waar de bomgordel is gebruikt voor een zelfmoordaanslag’‚ werpt Sanjay tegen. Het was geen bomgordel‚ maar een truck vol explosieven die hier in 1998 ontplofte. Er vielen zestien doden en de ingang van de tempel werd verwoest. De tand bleef ongedeerd.

Met de aanslag luidden de Tamil Tijgers (LTTE) een nieuwe fase in van hun strijd voor een eigen staat. In 2009 versloeg de regering de LTTE‚ in een slotoffensief waarbij ruim 40 duizend doden vielen‚ vooral Tamils.

Volgens mensenrechtenorganisaties en veel Tamils waren dat er zoveel omdat de regering geen onderscheid maakte tussen burgers en LTTE-strijders. ‘Nee‚ het waren de Tijgers‚ die burgers gebruikten als menselijk schild’‚ werpt Gihan tegen‚ die tot de regerende Sinhalese meerderheid behoort.

In maart dit jaar verklaarde de VN-Mensenrechtenraad nog dat door ‘straffeloosheid’ nog altijd mensenrechten worden geschonden in Sri Lanka en dat ‘het momentum voor duurzame vrede’ dreigt ‘weg te glippen’. Het boeit de broers niet. ‘Zag je die nieuwe snelweg?’‚ glundert Gihan. ‘Voor 2009 was die nooit aangelegd.’

Het gaat goed‚ wil hij maar zeggen: er wordt geinvesteerd in de infrastructuur en het toerisme trekt aan. De tempel van Kandy ontvangt dagelijks busladingen gelovigen en toeristen. De sporen van de aanslag zijn netjes weggewerkt. Alsof er niks is gebeurd.

Tekst: Philippus Zandstra
Wordt Vervolgd, april 2017

Je ontvangt 10 nummers voor maar 30 euro per jaar

Lees dit en andere verhalen deze maand in Wordt Vervolgd

Neem een abonnement of bestel een gratis proefnummer