Arnon Grunberg
© Merlijn Doomernik

Geheime opening – Column van Arnon Grunberg

Ook op 21 maart 2016 publiceerde de Volkskrant mijn Voetnoot. Op die dag reageerde ik op een interview in NRC met de fractieleider van de VVD‚ Halbe Zijlstra.

Zijlstra stak de inmiddels overbekende riedel af: de HEMA zou paaseitjes ‘verstopeitjes’ noemen en daar ging de Nederlandse cultuur‚ want die is inderdaad weinig meer dan een paaseitje in de ogen van Zijlstra. Hoewel‚ hij citeerde met instemming Gerard Reve‚ omdat deze had geschreven dat als God een ezel was hij hem van achteren had willen nemen.

Er is veel veranderd in Nederland. Van het beruchte ezelproces tegen Reve in 1966 – het vonnis luidde: geen strafoplegging – tot politici die een hele eeuw later zelf lijken te trappelen om God vermomd als ezel van achteren te nemen.

Maar het ging Zijlstra uiteindelijk minder om Reve‚ ezels en God‚ het ging hem om de islam en de moslims. Zoals ook de paaseitjes niet over paaseitjes gingen‚ maar over moslims van wie wij zogenaamd geen paaseitjes meer zouden mogen eten. Volgens Zijlstra zou Reve zijn ‘omgelegd’ als hij had geschreven dat hij Mohammed van achteren had willen nemen. Onbewijsbare stemmingmakerij.

In de Volkskrant nam ik de proef op de som. Ik schreef: ‘Ik wil de profeet Mohammed en Allah in hun Geheime Opening bezitten‚ omdat ik zoveel van hen houd.’ Als ik na een jaar nog niet zou zijn omgelegd‚ mocht ik de heer Zijlstra drie keer in zijn geheime opening bezitten‚ zette ik erbij. Ik schrijf dit op 17 maart‚ maar ik ga er gemakshalve van uit dat ik de komende dagen niet zal worden omgelegd en dat ik de weddenschap heb gewonnen. In de tussentijd heeft de VVD ook de verkiezingen gewonnen. Dat is ongetwijfeld mede te danken aan de stemmingmakerij van Zijlstra.

Overigens belde de hoofdredacteur van de Volkskrant mij de avond voor die column werd afgedrukt. ‘Weet je het zeker?’‚ vroeg hij. ‘Ik weet het zeker’‚ antwoordde ik‚ ‘met alle respect‚ maar de jihadisten lezen de Volkskrant niet. En als ze dat wel doen‚ zullen ze vooral de liefde zien waarmee ik de handelingen zal verrichten.’

Of ze de liefde in mijn tekst hebben gelezen of gewoon geen abonnement hebben op de Volkskrant weet ik niet‚ maar zeker is dat deze voorspelling van mij wel is uitgekomen. Nu valt te hopen dat de VVD en andere partijen zullen begrijpen dat de Nederlandse cultuur meer is dan paaseitjes en moslims pesten.

Zijlstra kan het goede voorbeeld geven. Hij reageerde niet op mijn column‚ maar wie zwijgt stemt toe‚ ook als het om weddenschappen gaat. Laat mij u drie keer in uw geheime opening nemen‚ Halbe. Het kan op elk gewenst tijdstip‚ op elke gewenste locatie. Wees een politicus die zijn woord houdt‚ wees een man. Het is overigens goed voor de Nederlandse cultuur‚ goed voor u en waarschijnlijk ook nog goed voor uw partij.

Tekst: Arnon Grunberg
Wordt Vervolgd, maandblad over mensenrechten, april 2017

Een jaarabonnement kost 30 euro. En als je wilt, ben je gelijk Amnesty-lid

Meer verhalen over mensenrechten elke maand in Wordt Vervolgd

Neem een abonnement of bestel een gratis proefnummer