Ugandese activiste ontvangt Martin Ennals Award

De Ugandese mensenrechtenactiviste Kasha Jacqueline Nabagesera is de winnaar van de Martin Ennals Award for Human Rights Defenders 2011. Ze ontvangt de prijs voor haar werk voor de LGBT-rechten in haar land.

Als oprichtster van de prominente LGBT-organisatie (Lesbian, Gay, Bisexual, Transgender) Freedom of Roa Uganda strijdt Kasha Jacqueline Nabagesera tegen marteling en mishandeling van Ugandese gemeenschappen op basis van seksuele oriëntatie en genderidentiteit. Kasha wordt aanhoudend bedreigd. Haar naam verscheen ook op een lijst van vermeende homoseksuelen die door de Ugandese krant Rolling Stone werd gepubliceerd. Alle mensen op de lijst zouden volgens de krant moeten worden opgehangen. Ondanks alle bedreigingen blijft Kasha zich publiekelijk uitspreken voor de LGBT-rechten.

De Martin Ennals Award for Human Rights Defenders (MEA) is een initiatief van de tien grootste mensenrechtenorganisaties. Het doel van de award is het bieden van bescherming aan mensenrechten-verdedigers in de wereld. Kasha Jacqueline Nabagesera zal de prijs later dit jaar tijdens een ceremonie in de Victoria Hall in Genève ontvangen.