Mensenrechtenactivist in Saudi-Arabië vrijgekomen

Op 30 april kreeg de 26-jarige Fadhel Maki al-Manasif te horen dat hij zich moest melden bij het politiebureau in het stadje al-‘Awwamiya. Toen hij dit op 1 mei deed, werd hij direct gearresteerd. Op 22 augustus werd Fadhel vrijgelaten. Volgens berichten heeft hij een verklaring ondertekend waarin staat dat hij niet meer zal deelnemen aan protesten.

Na zijn arrestatie verbleef Fadhel Maki al-Manasif twee weken onder relatief goede omstandigheden in de al-Khobar gevangenis. Hij mocht zijn familie en advocaat twee maal per week zien. Dit veranderde echter volledig toen hij een paar weken later verplaatst werd naar een andere gevangenis in de provinciale hoofdstad Damman. Tot zijn vrijlating verbleef hij hier zonder enig contact met de buitenwereld. Amnesty International vreest dat Fadhel Maki al-Manasif hier het slachtoffer was van marteling of andere vormen van mishandeling.

De reden van Fadhel Maki al-Manasif’s gevangenschap is onbekend maar lijkt verband te houden met berichten dat hij anderen opgeroepen zou hebben om deel te nemen aan de protesten in het land.

Fadhel zette zich vooral in voor de positie van de Shi’a gemeenschap in het land. Leden van deze gemeenschap hebben vaak te maken met discriminatie en verdwijnen soms voor jaren in de gevangenis zonder enige aanklacht.

Het blijft onduidelijk of Fadhel Maki al-Manasif voor de rechter zal moeten verschijnen. Amnesty International zal de zaak nauw blijven volgen.