Een toeristenboot voor de haven van de hoofdstad van Malta, Valletta
© Arena Photo UK

Malta laat schepen met migranten toch toe

Malta laat schepen met migranten toch toe

Malta heeft vier schepen met aan boord 425 migranten toegelaten. Eerder weigerden de autoriteiten de opvarenden wekenlang de toegang vanwege de coronacrisis. Zij dreigden de mensen op zee te laten totdat andere EU-landen zouden aanbieden hen te helpen.

Omdat de situatie aan boord verslechterde en er onrust was ontstaan, besloten de autoriteiten de migranten toch van boord te halen. De Raad van Europa en de Europese Commissie uitten kritiek op Malta omdat het de migranten niet toeliet. Dunja Mijatović, mensenrechtencommissaris van de Raad van Europa, maande Malta om de migranten niet terug te sturen naar Libië.

Achtergelaten op zee

Vanwege de coronacrisis hielden de Maltese autoriteiten de mensen vast op privéschepen net buiten de Maltese wateren. Deze mensen waren op zee gered op 29 april en 7 mei. Vervolgens werden ze overgebracht naar de veerboten en op zee achtergelaten zonder dat werd aangegeven wanneer ze van boord mochten. De veerboten worden normaalgesproken gebruikt voor toeristen en zijn niet geschikt voor een lang verblijf. Zij kunnen ook niet voorzien in de behoeften van mensen die op zee worden gered.