Malediven: veroordeling tot zweepslagen vervallen

Een 15-jarig meisje werd in februari huisarrest en honderd zweepslagen opgelegd. Zij was het slachtoffer geworden van verkrachting en had zich volgens een Maldivische hof schuldig gemaakt aan ‘seks buiten het huwelijk’. De rechtbank liet op 21 augustus de straf van honderd zweepslagen vervallen.

In 2009 hingen tenminste 180 mensen zweepslagen boven het hoofd wegens ‘seks buiten het huwelijk’. Onder hen slachtoffers van verkrachting en andere vormen van seksueel misbruik.

Niemand zou moeten worden veroordeeld voor seks buiten het huwelijk. Slachtoffers van seksueel misbruik hebben therapie nodig, geen straf. Zweepslagen zijn in strijd met standaarden die marteling en andere onmenselijke en vernederende behandeling verbieden. De Maldivische autoriteiten moeten voldoen aan hun verplichtingen met betrekking tot het internationaal recht.

Onze actie

Amnesty organiseerde een bliksemactie voor het 15-jarige meisje. Amnesty-activisten van over de hele wereld stuurden e-mails, schreven brieven en contacteerden de media. Binnen enkele dagen kwamen ook andere internationale organisaties in actie tegen de veroordeling van het Maldivische meisje.

Naar aanleiding van de actie kondigde president Waheed aan dat de regering het meisje zou steunen en beschermen. De zaak ging in beroep en een advocaat van de regering werd op de zaak gezet.