Een rechtbank in Almaty heeft gewetensgevangene Alnur Ilyashev gestraft met drie jaar vrijheidsbeperking vanwege het verspreiden van valse informatie. Hij uitte kritiek op de corona-aanpak van de regering van Kazachstan.

Kazachstan: activist gestraft na kritiek op corona-aanpak regering

Een rechtbank in Almaty heeft gewetensgevangene Alnur Ilyashev gestraft met drie jaar vrijheidsbeperking. Hij kreeg die straf omdat hij kritiek uitte op de wijze waarop de regering het coronavirus probeert in te dammen. Ook moet Ilyashev zich gedurende vijf jaar onthouden van politiek en sociaal activisme.

‘De autoriteiten van Kazachstan maken schaamteloos gebruik van de noodtoestand die was uitgeroepen vanwege de coronapandemie maar die nu gebruikt wordt om critici het zwijgen op te leggen,’ zegt Heather McGill van Amnesty International. ‘Alnur Ilyashev heeft geen misdrijf gepleegd. Hij kwam alleen maar vreedzaam voor zijn mening uit, wat door de autoriteiten en “deskundigen” als een criminele daad wordt bestempeld waar hij zwaar voor wordt gestraft.’

Kritiek uit den boze

Alnur Ilyashevs straf laat zien dat de Kazachstaanse autoriteiten geen enkele kritiek dulden. Als Ilyashev de voorwaarden die voor zijn vrijheidsbeperking gelden overtreedt, gaat hij de gevangenis in.

‘Valse informatie’

Op 22 juni werd Alnur Ilyashev schuldig bevonden aan het ‘willens en wetens verspreiden van valse informatie die de openbare orde tijdens de noodtoestand bedreigt’. Ilyashev moet zich regelmatig bij een reclasseringsambtenaar melden en mag zijn woonplaats en de plaats waar hij werkt niet verlaten zonder toestemming van de autoriteiten.

Alnur Iljasjev werd op 17 april aangehouden vanwege berichten op sociale media waarin werd beweerd dat de Kazachstaanse autoriteiten, waaronder de regerende Nur Otan-partij, corrupt en incompetent zijn met hun corona-aanpak. Tijdens het proces zeiden ‘deskundigen’ die door de aanklager waren ingeschakeld dat Ilyashevs berichten burgers zouden ‘alarmeren’.

Meer over dit onderwerp