Parhat Rasul

Familieleden van gevangen Oeigoeren spreken zich uit

Familieleden van gevangen Oeigoeren spreken zich uit

In nieuwe getuigenissen tekende Amnesty International de hartverscheurende verhalen op van de families van Oeigoeren en Kazachen die gevangen zitten in interneringskampen in de Chinese provincie Xinjiang. Amnesty International roept de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN op om in actie te komen.

De vertrekkende Hoge Commissaris Michelle Bachelet moet nog steeds een langverwacht rapport uitbrengen over de ernstige mensenrechtenschendingen in Xinjiang. Het is erg teleurstellend dat aan het einde van deze week weer een bijeenkomst van de VN-Mensenrechtenraad zal worden afgesloten zonder dat er over Xinjiang is gesproken.

De nieuwe getuigenissen van Oeigoeren maken deel uit van de Free Xinjiang Detainees-campagne, die de verhalen vertelt van 120 individuen die in gevangenissen en kampen in China zijn opgesloten.

De verhalen van deze families geven meer details over de gruwelen die plaatsvinden in Xinjiang, en die misdaden tegen de mensheid zijn. Veel mensen vertelden dat ze meerdere familieleden hebben die gevangen zitten, wat de schaal van deze schendingen illustreert. Een man vertelde dat 40 van zijn familieleden gevangen hadden gezeten.

Gevangen om uitoefening geloof

Abdullah Rasul vertelde Amnesty International hoe zijn broer Parhat Rasul, een Oeigoerse boer en slager, in mei 2017  werd vastgezet en naar een kamp werd gebracht. Sindsdien heeft zijn familie niet rechtstreeks meer van hem gehoord. In 2018 vertelde een betrouwbare bron dat Parhat tot 9 jaar celstraf was veroordeeld.

Zijn familie gelooft dat hij slechts is gearresteerd vanwege het uitoefenen van zijn geloof: Parhat is een praktiserend moslim en deed liefdadigheidswerk. Zijn vrouw Kalbinur en schoonmoeder Parizat Abdugul zijn volgens de familie ook gevangengezet. Parhat en Kalbinur hebben twee dochters van 14 en 16 en een zoon van 11.

Parhat Rasul
Parhat Rasul

‘Ze [de Chinese overheid] willen onze identiteit, onze cultuur, onze religie uitwissen’, zegt Abdullah Rasul. ‘Ik hoop dat iedereen duidelijk kan zien wat er in ons thuisland gebeurt.’

Onverdraaglijk getreuzel van de VN

‘De getuigenissen van deze families bieden een blik op de gruwelen die in Xinjiang plaatsvinden, die neerkomen op misdaden tegen de menselijkheid,’ zegt Agnès Callamard, secretaris-generaal van Amnesty International. ‘Het getreuzel van de VN is pijnlijk voor de slachtoffers en overlevenden van China’s massale campagne van gevangzetting, marteling en vervolging van overwegend islamitische minderheden in Xinjiang.’

Oproep aan China

Callamard vervolgt: ‘Wij blijven de Chinese regering oproepen om de interneringskampen te ontmantelen, een eind te maken aan willekeurige detentie en gedwongen verdwijningen, en de afschuwelijke vervolging van Oeigoeren, Kazachen en andere minderheden in Xinjiang te stoppen.’

VN falen

‘De Chinese autoriteiten moeten verantwoording afleggen,’ aldus Callamard. ‘Een essentiële stap is publicatie van het rapport van Hoge Commissaris Bachelet. Het feit dat zij weigert zich uit te spreken over misdaden tegen de menselijkheid en andere ernstige mensenrechtenschendingen in Xinjiang is een hindernis op weg naar gerechtigheid. Het zet ook het VN-systeem te schande.

Klik hier voor het uitgebreide Engelstalige persbericht.