Chinese journalist Shi Tao vrij

Na ruim acht jaar gevangenschap is op 23 augustus de Chinese journalist Shi Tao vrijgelaten. Hij werd in 2005 opgepakt omdat hij ‘geheime’ instructies van de overheid voor journalisten had doorgemaild aan een buitenlandse organisatie. Shi Tao bedankt alle brievenschrijvers voor hun inzet de afgelopen jaren.

‘De steun en aanmoediging van over de hele wereld hebben mijn moeder en mij door deze moeilijke en eenzame tijd gesleept. Ik ontving jullie brieven en kaarten, maar heb ze niet allemaal gelezen. Ik ga ze nu één voor één lezen. Dank jullie allemaal.’

De instructies gingen over de verslaggeving van de jaarlijkse herdenking van het Tiananmenprotest. Hij werd hiervoor veroordeeld tot tien jaar cel.

De arrestatie was mogelijk omdat het Hongkongse kantoor van internetprovider Yahoo! het IP-adres aan de Chinese autoriteiten had verstrekt. Een paar jaar na de veroordeling bood het bedrijf zijn excuses aan de familie van Shi Tao aan.

De zaak heeft internationaal veel publiciteit gekregen. Amnesty voerde volop actie voor de journalist. Zijn zaak werd ook ingezet in de discussie over de Olympische Spelen in 2008 in Peking. De reden van zijn vervroegde vrijlating is niet bekend.